Värmen är tuff för de som jobbar i äldreomsorgen

Högsommarvärmen är tuff för de som jobbar i äldreomsorgen. Kanske allra tuffast för de som jobbar i hemtjänsten.

Madelene Lorentzon, Khaled Khalaf och Lovisa Össmar får sällskap vid lunchbordet av enhetschef Susanne Andersen.

Madelene Lorentzon, Khaled Khalaf och Lovisa Össmar får sällskap vid lunchbordet av enhetschef Susanne Andersen.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-07-13 06:00

– Det är jobbigt, det blir svettigt, tycker Lovisa Össmar, som är sommarvikarie på hemtjänsten i Virserum

– Det går åt att dricka mycket vatten för att klara dagarna.

– Men, säger kollegan Selma Kieowicz, det är lätt att glömma att dricka och då blir man väldigt trött.

Så hon ser inte fram mot att jobba den här veckan och nästa, när väderlekstjänsten utlovat 30 grader eller mer.

Men jämfört med förra värmeböljan, kring midsommar, blir det förhoppningsvis lite lättare. Då var kravet att personalen skulle bära både munskydd och visir. Nu har restriktionerna lättat något, så personalen kan välja endera sorten.

Vi träffar Lovisa och några av hennes kollegor i lunchrummet på Ekliden där hemtjänsten i Virserum har sin bas.  Här är det någorlunda svalt, men annars är det mest i bilarna personalen får någon slags svalka under dagen.

– Men de kör oftast så korta sträckor att luftkonditioneringen inte hinner kyla ner något nämnvärt, säger enhetschefen Susanne Andersen.

Madelene Lorentzon håller med om att det egentligen är för varmt för att jobba. Speciellt städning, men promenader kan också bli tufft, tycker hon.

– Men då kan vi göra annat i stället, vi kan ju välja insats efter väder. Kanske bara sitta i skuggan och prata med brukaren en stund. Och påminna dem om hur viktigt det är att dricka vatten.

Inne på Eklidens särskilda boende är det också tufft för personalen i värmen, där precis som på andra anläggar finns förvisso luftkonditionering på flera av de allmänna utrymmena. Men i dessa pandemitider kan den inte användas. I alla fall inte fullt ut.

– När ingen är i lokalerna kan vi stänga till och köra ner temperaturen, säger Susanne Andersen. Vi vill ju inte vifta runt eventuella virus i huset. Men vi har en portabel AC i personalrummet, så personalen kan smita in där och svalka sig, när de får några minuter över.

För de äldre som bor på Ekliden är värmen, i alla fall så här långt, inget jätteproblem.  Det finns gott om utrymmen utomhus, där man kan sitta i skuggan och få svalka.

– Så ser vi till att de får mycket att dricka, att det finns salta kex och salta pinnar. Sedan har vi flera feriejobbare som hjälper till så att de boende kan komma ut. Häromdagen gjorde vi en utflykt ner till sjön. Vi packade en fikakorg och gav oss i väg. Och med feriejobbarnas hjälp kunde vi få med oss många och det blev väldigt uppskattat. Vi har ju förmånen att ha sjön så nära.

Mask eller visir. Nu kan Madelene Lorentzon välja och visst är det lite lättsammare nu än tidigare när personalen måste ha båda.
Mask eller visir. Nu kan Madelene Lorentzon välja och visst är det lite lättsammare nu än tidigare när personalen måste ha båda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!