Säsongen i full gång trots dyr snö

Säsongen i Dackestupet är i gång. Kanske inte i full gång, men i alla fall. Och för ett par månader sedan var det inte säkert att det skulle bli något alls.

Wilmer tog mamma Johanna Stålgren med sig till Dackestupet. Ett återbesök skulle man kunna kalla de. De var där också på säsongspremiären.

Wilmer tog mamma Johanna Stålgren med sig till Dackestupet. Ett återbesök skulle man kunna kalla de. De var där också på säsongspremiären.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-12-29 17:00

– Nej, snön har varit väldigt dyr i år, säger Tobias Nilsson, en av eldsjälarna bakom skidbacken. Då tänker han naturligtvis på det höga elpriset under november-december.

Men när minusgraderna satte in på allvar kunde de inte hålla sig, utan drog igång snökanonerna.

Och det är de glada för nu. För det gick snabbt och få upp ett snötäcke i backen. En period i december var det ju massor av minusgrader och de gick snabbt att göra snö.

– På sina håll är det mer än en meter tjockt, säger Tobias Nilsson, men minst 40 centimeter överallt i backen. 

På annandag jul drog säsongen igång i Dackestupet. En som var där då var Wilmer Stålgren från Alingsås, och han tycket det var så roligt att åka, att han ville prova igen och tog med sig mamma Johanna på en torsdagstur till Dackestupet.

– Vi är hemma och hälsar på nu, säger Johanna Stålgren. Jag kommer ju ursprungligen härifrån Virserum. Och då passar vi på att åka skidor. Även om vädret inte är det bästa. 

Men det är ju bara att gå hem och torka...

– Skidföret i backen är bra. Lite isigt kanske, men det blir bättre fram på dagen, säger hon och sedan bär det iväg för Wilmer och Johanna ut för stupet.

undefined
Sara Bonde kommer från Vimmerby, men bor i Nederländerna. Så hon passar på att åka så mycket hon kan när hon är här och hälsar på.

Samtidigt kommer Sara Bonde från Vimmerby farande på sin snowboard och stannar till med en bredsladd. 

– Jag kommer ursprungligen från Vimmerby, berättar hon, men annars bor jag i Nederländerna, och är hemma och hälsar på nu över helgerna. Och eftersom det är ont om både backar och snö i Nederländerna, passar jag på att åka så mycket som möjligt nu. 

Och åka fick hon göra, eftersom det inte var någon trängsel i backen blev det fler åk på en timma, än vad hon hinner med på en hel dag annars.

undefined
Det går undan värre i Dackestupet, om man vill. Men de allra, allra flesta har imponerande kontroll på skidorna.

Inne på skiduthyrningen i toppstugans källare är det full fart. Första timmen det var öppet, sålde Tobias Nilsson ett 50-tal liftkort. Och det var en hel del besökare som provade utrustning. Pjäxor, skidor, stavar. Det gäller att få rätt storlekar och det blev del spring fram och tillbaka för att få prylar som passade.

– Vi har väl sålt 50-talet liftkort, säger Tobias Nilsson, men en dag med bättre väder kan det vara 250. Men backen är bra och den håller även om det ser ut att bli varmt framöver också.

Han berättar också att backen betyder mycket för klubbens, Hjortens Alpina, tränings och tävlingsverksamhet.

undefined
Det var ingen direkt trängsel i backen. Men de som var där kunde åka lika mycket på en timme som under hel dag annars, när man slapp liftkön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!