TV: Prolympia Grand Prix tuff racing på skolgården

Förarna tog plats i sina egenbyggda bilar, knäppte hjälmarna och satte sig till rätta. Med spänd otålighet följde de hur startern, Miriam Bjälefors höjde armen.

Full speed ahead. Starten har gått och det blir full gas från början. De tvåbenta motorerna fick jobba ganska hårt, och visst var det lite problem med överhettning i slutet...

Full speed ahead. Starten har gått och det blir full gas från början. De tvåbenta motorerna fick jobba ganska hårt, och visst var det lite problem med överhettning i slutet...

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-02-20 10:00

– På era platser, sa hon, klara (armen sänktes till hälften, kör)... 

Både förare och motorer vrålade i kapp, när de egenbyggda lådbilarna drog iväg längs den upplagda banan på skolgården.

Det här lådbilsracet blev en ny, och lyckad ersättning för den traditionella pulkaåkningen när Prolymipa hade sin traditionella friluftsdag så här innan sportlovet.

undefined
Gänget som gjorde det. Efter avslutat race ställde förare och motorer upp på bild.

Och på en skola med idrottsprofil har naturligtvis bilsporten en given plats. Speciellt som skolan har ett nära samarbete med kartläsardrottningen Tina Thörner. Och med egna folkraceåkare i personalen som kunde ge råd och peppa eleverna.

Och som vanligt inom bilsporten fick förarna - och motorerna - bygga sina egna bilar enligt givna regler. Ett jobb som de gick in för med både liv och lust.

– De ville inte ens ta rast, säger läraren Madeleine Jacobsson, som var teknisk kontrollant vid bilbyggandet och har en viss vana vid det här med bilsport, om än i andra sammanhang. 

undefined
Raceincident. Bilarna krokade ihop redan på startrakan och det resulterade i att en av dem fick bryta med bakaxelhaveri. Den ramlade helt enkelt av.

Hon kan också berätta att det inte bara handlade om bilbyggande, det var lika mycket en lektion i samarbete, problemlösning, och konstruktion. Plus att det handlade väldigt mycket återbruk. Efter racet skulle bilarna dessutom demonteras och läggas undan tillnästa gång det är dags för lådbilsrace i Virserum.

undefined
Så går starten och det blev kubbning direkt. Hårda tag, som till och med fick folkraceåkarna i gänget att reagera.

Så småningom var dock bilarna raceklara, förarna och deras tvåbenta motorer radade upp sig på startlinjen, för att två och två köra den långa slingrande banan över skolgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!