Unga krafter gör Ekängen till seniorboende

Ekängen blir seniorboende. Två unga män investerar i Virserums äldre invånare.

Barndomsvännerna och kompanjonerna Christofer Sakshaug och Oscar Andersson fick tillträde till Ekängens lokaler i oktober. Nu ska 13 rum bli seniorboende.

Barndomsvännerna och kompanjonerna Christofer Sakshaug och Oscar Andersson fick tillträde till Ekängens lokaler i oktober. Nu ska 13 rum bli seniorboende.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-11-22 08:00

Christofer Sakshaug och Oscar Andersson är barndomskamrater och kompanjoner. När Oscar skulle börja plugga i Linköping startade de eget tryckeri tillsammans, för att undvika att de skulle glida isär.

Nu driver de fyra företag ihop, varav Virserum Bostäder & Fastigheter är det ena.

– Vi har fått så mycket att göra att jag tagit studieuppehåll, säger Oscar Andersson.

Senast i raden är köpet av Ekängen, sedan vårdbolaget som ägde fastigheten gick i konkurs i början av året. 

Nu håller de drivna 24-åriga entreprenörerna på att göra om det till seniorboende, för 60 plus. Vid årsskiftet ska det vara inflyttningsklart.

– Idén föddes när vi behövde större lokal till vårt tryckeri. Vi tyckte det här var fina passande lokaler, dessutom väldigt lämpade för fastighetsbolaget med ett knappt 30-tal lägenheter sedan tidigare, säger Christofer Sakshaug och tillägger:

– Dessutom kändes det synd att lokaler som renoverats för åtskilliga miljoner kronor skulle stå tomma.

Prissumman landade på fem miljoner kronor. För det har man fått 5 500 kvadratmeter boende och industrilokal plus 60 000 kvadratmeter mark.

Fastigheten består av gemensamhetsrum och 26 lägenheter. Hälften av dem är tänkta att användas initialt.

– Vi inleder med två enrummare och elva tvårummare med kök. Vad beträffar industrilokalerna använder vi en del själva, främst till vårt tryckeri men också vår grävfirma, resten kommer vi att hyra ut. Vi väljer att börja i liten skala, för att känna av intresset.

Och hur verkar intresset?

– Över förväntan. Vi släppte nyheten i slutet av förra veckan och redan nu har vi flera intresseanmälningar. Sedan förstår vi att det kanske behövs en lång beslutsamhetsprocess, där det kanske handlar om att man ska bestämma sig för att sälja sitt hus, säger Christofer Sakshaug.

Han och Oscar Andersson är unga och har satsat en ansenlig summa pengar. Men riskerna väljer de att se förbi.

– Det finns givetvis risker i allt, men vi har valt att fokusera på möjligheterna. Särskilt nu när vår idé fått bra gensvar.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) välkomnar initiativet.

– Det är helt i linje med det kommunen eftersträvar, att få in privata aktörer på bostadsmarknaden. Jag hoppas de lyckas med planerna.

Ser du ett behov av fler lägenheter i Virserum?

–I december invigs trygghetsboendet vid Ekliden, samtliga sju hyreskontrakt är undertecknade, så det tycks fortfarande finnas en efterfrågan på lägenheter.

Christofer Sakshaug och Oscar Andersson i ett av sällskapsrummen. De väljer att satsa friskt och se förbi riskerna.
Christofer Sakshaug och Oscar Andersson i ett av sällskapsrummen. De väljer att satsa friskt och se förbi riskerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!