Lisa och Johannes bygger intill Virserumssjön

Lisa Carlsson och Johannes Schultz tittade länge efter tomt att bygga på. Hela tiden med önskan att få fortsätta bo nära vatten. "Till slut slog det oss – varför bygger vi inte här?", säger Lisa och plockar fram ritningen på deras drömboende de bygger på egen hand intill Virserumssjön.

På en udde i Virserumssjön, med bara två meter till vattnet, bygger Johannes Schultz och Lisa Carlsson ut det som initialt var en sommarstuga. De gör i stort sett allt arbete själva, så all ledig tid går åt till att bygga. "Vi har fyra veckor semester, det blir skillnad att kunna bygga hela dagarna och inte bara kvällar och helger", säger de.

På en udde i Virserumssjön, med bara två meter till vattnet, bygger Johannes Schultz och Lisa Carlsson ut det som initialt var en sommarstuga. De gör i stort sett allt arbete själva, så all ledig tid går åt till att bygga. "Vi har fyra veckor semester, det blir skillnad att kunna bygga hela dagarna och inte bara kvällar och helger", säger de.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-07-15 18:00


Det är lätt att fullständigt förälska sig i platsen, särskilt en dag som denna när solens strålar glittrar i vattnet och gör hela stället till ett paradis.

Stugägarna ute på ön har tagit helg och tänker njuta av ledigheten till skillnad från Lisa Carlsson och Johannes Schultz, som just kommit i arbetskläderna.

Varje ledig stund går åt till att bygga på drömhuset, med bara några meter till strandkanten.

– Vi tänkte att det kanske skulle bli svårt att få strandskyddsdispens, men det var inga problem, säger Lisa tacksamt.

undefined
Johannes Schultz och Lisa har ritat sitt drömboende, med hjälp av arkitekt. De har även byggt en exakt kopia av huset i trä, skala 1:20, för att man skulle få en bild av hur det kommer bli, när allt står klart om ett och ett halvt år är det tänkt. "Målet är att få allt tätt till vintern, annars blir det jobbigt", säger Johannes.

Huset på 80 kvadrat har byggts ut i fem omgångar, sedan det kom i familjens ägor 1991 och initialt fungerade som sommarstuga, för att de senaste tre åren vara permanentboende åt Lisa och Johannes. 

Samtidigt som det unga paret letat jättemycket efter en tomt att bygga nytt på. Inte bara i Virserum, utan även förutsättningslöst på andra orter. Ja, rent av andra kommuner.

– Var vi än var jämförde vi med där vi bor nu, och försökte leta efter sjön, berättar Lisa.

– Till slut kände vi, "att vi bor ju vid en sjö, varför bygger vi inte här när vi så uppenbart vill bo vid vattnet"?

Lisa och Johannes tänker bygga allt själva. Enda hantverkaren de planerar ta in är rörmokare.

– Vi får jättefin och värdefull hjälp av släkt och vänner också, säger Johannes, som har mångåriga erfarenheter som både snickare och elektriker.

– Och grannen här värnar om oss, hon kommer ibland med mat när vi jobbar sent om kvällarna och hela helgerna, tillägger Lisa tacksamt.

undefined
Lisa Carlsson och Johannes Schultz på byggplatsen. "Huset är utsatt och bädden håller på att växa fram med alla, vad det känns som, tusentals rör och slangar i". Innan har man spräckt stora mängder berg på platsen.

Dessutom har de ovärderliga erfarenheter från ett tidigare husbygge, när Johannes och två vänner byggde en fastighet från grunden i Kalmartrakten – bara för att testa och samla på sig just kunskap som kunde vara bra att ha i framtiden.

– Vi gjorde precis allt från pappersarbete till byggde. Det kommer verkligen till nytta nu och Lisa hjälpte till jättemycket då också, så hon är självlärd så vi gör allt tillsammans, säger Johannes uppmuntrande.

Två sovrum om 20 kvadratmeter har rivits, likaså gäststugan på gården, för att ge plats till utbygget. Den befintliga del som blev kvar förlängs plus att man bygger på en ny del, den "privata delen" i åtta graders vinkel från huset.

– Det är mycket vinkar och vrår, helt enkelt för att passa tomten som är allt annat än fyrkantig. Idén har vi fått från arkitekten, som vi gjort ritningen tillsammans med, säger Johannes när vi slagit oss ner på uteplatsen med magnifik utsikt.

undefined
På den här sidan huset är allt "som vanligt". När man rundar husknuten lämnar man byggarbetsplatsen. "Även den här delen ska vi göra mycket åt: lägga om taket, ta bort takfoten, byta fönster och panel för att den här delen ska få samma stil som nybygget, plus att vi river och gör om allt invändigt för att få en ny planlösning", säger Johannes och Lisa.

Här är allt "som vanligt", kan man säga. När man rundar husknuten lämnar man byggarbetsplatsen bakom ryggen.

– Även den här delen ska vi göra mycket åt, berättar Lisa och nickar mot det bevarade huset. Lägga om taket, ta bort takfoten, byta fönster och panel för att den här delen ska få samma stil som nybygget, plus att vi river och gör om allt invändigt för att få en ny planlösning.

– Det är många som undrat varför vi inte river allt och börjar om, skyndar sig Johannes att tillägga. Men jag tycker det är roligt att bevara det som gått, jag har mycket minnen härifrån. Samtidigt är det jättebra att vi kan bo här under tiden.

Bygget gick igång på allvar i maj, med rivningsarbete och spräcka berg i stora mängder. Man räknar med att vara klara först om ett och ett halvt år.

Då ska här stå ett 200 kvadratmeter stort hus, som helt uppfyller parets alla önskningar. Genom att bygga allt själva sparar man en hel del pengar, som kan läggas på det lite speciella.

undefined
Före. Två sovrum om 20 kvadratmeter har rivits, likaså gäststugan på gården, för att ge plats till utbygget. Arbetet påbörjades i maj.

– Jag har lyckats förhandla bort en del, men ett torn var du bestämd med att du ville ha, säger Lisa och tittar på Johannes.

– Jag tycker om sällskapsytor, där man kan umgås, och det här blir en rolig yta. Jag hade sett Gert Wingårdhs Villa Kristina och inspirerats av det, nu får jag ett eget gin och tonic-rum, säger han och ler, samtidigt som han visar på ritningen var det ska byggas.

Vad skulle ni säga är största utmaningen?

– Det är nog tornet som jag ritat, att få till det proportionerligt och snyggt, så det smälter in, svarar Johannes snabbt.

– Jag tror svårigheten ligger i att få till det nya med det gamla, så det inte ser påbyggt ut, utan att det blir i samma stil ifrån att ha varit en röd liten stuga med vita knutar och glasveranda till att bli ett enplanshus i modernt stuk, grått med svarta fönster.

Den befintliga del som blev kvar förlängs plus att man bygger på en ny del, den "privata delen", i åtta graders vinkel från huset. "Det är mycket vinkar och vrår, helt enkelt för att passa tomten som är allt annat än fyrkantig".
Den befintliga del som blev kvar förlängs plus att man bygger på en ny del, den "privata delen", i åtta graders vinkel från huset. "Det är mycket vinkar och vrår, helt enkelt för att passa tomten som är allt annat än fyrkantig".
Personligt

Älsklingsfärg: Lisa gul, Johannes röd

Viktigaste möbeln: Fåtölj

Vill de ha mycket av i sitt hus: Lisa: sällskapsytor, Johannes: ljusinsläpp

Vill de inte ha i sitt hus: Lisa: liten, trång hall. Johannes: tvättmaskinen i köket, det har vi just nu sedan vi rivit gäststugan, där vi hade tvättstugan.

Bästa snickartipset: Planera inköp av byggmaterial och se till att allt finns hemma när det behövs 

Bästa inredningstipset: Ta in naturen! I material, färger och mycket växter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!