Nysatsning på Boda Smide – den världskända doldisen

På ett industriområde i Virserum döljer sig ett stycke svensk hantverkshistoria. Där görs sedan ett par år tillbaka en nysatsning på Boda Smide. "Det är inte så många som känner till att vi finns här, men vi jobbar för att nå ut", säger platschef Håkan Sundell.

När Vimmerby Tidning besöker Boda Smide i Virserum är det Håkan Sundell och Carina Ärleskog som tar emot oss.

När Vimmerby Tidning besöker Boda Smide i Virserum är det Håkan Sundell och Carina Ärleskog som tar emot oss.

Foto: Annie Hogner

Virserum2024-08-13 06:00

Den instinktiva reaktionen när Vimmerby Tidnings reporter kliver in hos Boda Smide är förvåning. Innanför väggarna gömmer sig både en butik med flera gamla designklassiker till försäljning, men också en stor smedja med verktyg, produkter och originalglasformar från företagets storhetstid på 70-talet. Att de finns i Virserum är inte alla som känner till.

– Förvåning är en vanlig reaktion hos folk som kommer hit. Det är inte så många som känner till att produktionen är igång och att vi finns här, säger platschef Håkan Sundell.

undefined
För två och ett halvt år sedan startades en nysatsning på Boda Smide. Platschef Håkan Sundell är intresserad av att få se om intresset för svenskt hantverk är tillräckligt stort för att det ska fungera.
undefined
Nyligen ställde Boda Smide ut på Blå hallen i Höganäs. Där visades några av ljuskronorna som hänger här upp.

Han berättar att Boda Smides historia sträcker sig tillbaka till början av 60-talet, då en glaskonstnär började samarbeta med en smed. Just att kombinera järn och glas är grunden i företagets affärsidé och den har följt med ända fram till idag. Tidigare hade företaget verksamhet i Johannesfors, men när glasbruket gick i konkurs flyttades både lager, material, ritningar och maskiner till lokalerna i Virserum.

– I flera år blev allt det där bara liggande, men för ungefär 2,5 år sedan bestämde vi oss för att göra en nysatsning. Vi ville få igång den här kulturskatten som det faktiskt är och se om det fortfarande går att få en affär i det. Är folk tillräckligt intresserade av svenskt hantverk?

Så, går det att få en affär i det?

– Det är det vi tror, men det är ju en satsning som görs. Det är lite som vilket nystartat företag som helst där man har en affärsidé man tror på. Vi försöker nu, så får vi se framåt om det går eller inte. Det krävs lite mer tid för att kunna utvärdera det.

undefined
Håkan Sundell är platschef på Boda Smide i Virserum.

En del av Boda Smides verksamhet idag går ut på att återskapa produkter från företagets storhetstid. Det görs genom att titta på gamla ritningar från arkiven, och efterlikna dem så gott det går. Under åren har flera välkända formgivare designat produkter för Boda Smide, däribland Bertil Vallien och Erik Höglund.

– Ritningarna är inte alltid så utförliga, så man får vara lite kreativ. Vi tillverkar också nydesignade produkter här och testar oss fram litegrann, för att se vad vi ska satsa på i framtiden.

undefined
Gamla ritningar plockas fram för att produkter ska kunna återskapas.
undefined
Det här vedstället har tillverkats utifrån en gammal ritning. "Men det blir ju aldrig exakt. Varje produkt är unik", säger Håkan Sundell.

När det kommer till produkterna som säljs tillverkas allt som är i järn på smedjan i Virserum, medan glaset tillverkas på Bergdala glasbruk. Förra hösten anställdes smeden Peter Dahlin, som också driver Vibo Smide, på heltid. Ett halvår senare anställdes Carina Ärleskog som allt-i-allo för verksamheten.

– Jag jobbade på Järnboden tidigare, men företaget gick i konkurs. Många som frågar vad jag gör nu blir förvånade när jag säger att jag är på Boda Smide nu och att det också ligger i Virserum, säger hon.

undefined
Carina Ärleskog är anställd som allt-i-allo på Boda Smide. Ingen arbetsdag är den andra lik, men på sistone har mycket handlat om att utveckla den nyöppnade butiksdelen.
undefined
Förr fanns det femton man i smedjan på Boda Smide - nu finns det bara en smed.

Tillsammans med platschefen Håkan Sundell har de nu som mål att nå ut till fler. Det är en stor del av vad den dagliga verksamheten går ut på.

–Vi har varit doldisar i trakten, men det går åt rätt håll. Arbetet med hemsida och sociala medier har hjälpt mycket, och den här sommaren har vi en butiksdel öppen för första gången, säger Håkan Sundell.

undefined
Allt järn till Boda Smides produkter smids i Virserum.
undefined
Glaset till Boda Smides produkter tillverkas på Bergdala Glasbruk.
undefined
Originalglasformar används för att få till karaktäristiska mönster.
undefined
I smedjan finns ett helt gäng gamla glasformar som hör till olika designer.

Ute i vida världen är Boda Smide dock inte okända. De har kunder bland annat i Tyskland och USA. Nyligen har de också börjat exportera till Japan, där vissa produkterna finns att köpa i butik i Tokyo.

– Totalt sett har vi tripplat försäljningen jämfört med förra året. Det är en uppåtgående kurva, så vi får hoppas att det fortsätter så.

Boda Smide ägs av Expector AB med säte i Oskarshamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!