Uppmärksamma privatpersoner fick stopp på inbrott

En tidig morgon i början av maj passerade en far och son i varsin bil ett fritidshus utanför Virserum och la märke till en bil som svängde in på tomten. Det blev upptakten till en händelse som slutade med en dramatisk biljakt genom Virserum.

Polispatrullen tog över gripandet, efter att en privatperson gjort ett envarsgripande.

Polispatrullen tog över gripandet, efter att en privatperson gjort ett envarsgripande.

Foto: Johanna Sandgren

Virserum2022-11-01 06:00

Både far och son tyckte att det var något märkligt med bilen och bestämde sig för att köra tillbaka till huset, som de visste tillhörde personer som bor utomlands. De körde in från varsin sida och fick snart syn på bilen som stod parkerad utanför huset. En man kom ut ur huset, bärandes på flera saker. Snart dök också en kvinna upp. Det framkommer i förundersökningsprotokollet i ärendet.

För att hindra det upptäckta paret från att lämna platsen parkerade far och son sina bilar med fronterna mot varandra i grindhålet, som också var enda vägen ut från tomten. Paret kastade sig in i bilen och sonen hörde mannen ropa "kör", vilket gjorde att han förstod att paret tänkte köra trots att bilarna stod i vägen. Sonen backade undan sin bil för att förhindra en kollision, och paret körde ut från tomten.

Därefter följde en intensiv biljakt. Färden gick mot Virserum och på en gata i samhället blev den misstänkte mannen avsläppt. Jakten fortsatte. Enligt förhör med far och son uppskattar de att föraren av den flyende bilen var uppe i hastigheter om 100 kilometer i timmen på gatorna i Virserum, där hastighetsbegränsningen ligger på 40 km/h.

Jakten tog slut när föraren svängde in på en återvändsgränd. Bilen gjorde en hastig u-sväng, men klarade inte av svängen i den höga farten och hamnade därför på fel sida. Det hela slutade i en kollision och kvinnan blev hotfull. Pappan, som hade telefonkontakt med SOS under hela händelsen, brottade då ner kvinnan och gjorde ett så kallat envarsgripande. 

Strax därpå anlände en polispatrull och tog över gripandet. I bilen hittades gods från fritidshuset, bland annat en lövblås, högtryckstvätt och verktygsväskor. Enligt åtalet stals gods till ett värde av 37 000 kronor. Senare samma dag genomförde polisen en brottsplatsundersökning och hittade flera skoavtryck i huset, samt tecken på att det genomsökts. Detsamma gällde tillhörande uthus på tomten. 

I förhör har den misstänkte mannen sagt att dörrarna till uthuset stod på vid gavel, men han nekar till att ha varit inne i själva boningshuset. På frågan om vad som var syftet med gå in genom dörren svarar han att det var av nyfikenhet. Att han tillgrep en lövblås och högtryckstvätt som fanns i uthuset menar han var på grund av ett gammalt beteende och impulsivitet som dök upp. 

Nu åtalas mannen, som är i 40-årsåldern, för inbrottsstöld. Brottet ska ha skett i samförstånd med kvinnan, men hon är avliden och kan därför inte åtalas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!