Uppmärksammar miljön med högtid

På bara två år har Biologiska mångfaldens dag etablerat sig som en av Sveriges största naturhögtider. I Hultsfreds kommun firas den i Virserum, vid Klintahål för att se hur många arter man kan hitta.

Calle Ljungberg tar med sig folket till Klintahål, för att se hur många olika arter man kan hitta där – och fira naturens högtidsdag. Inte många vet att bara av maskros finns det cirka 500 småarter i Sverige, många med mycket lokal utbredning.

Calle Ljungberg tar med sig folket till Klintahål, för att se hur många olika arter man kan hitta där – och fira naturens högtidsdag. Inte många vet att bara av maskros finns det cirka 500 småarter i Sverige, många med mycket lokal utbredning.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-05-19 17:00

– Det är ett fint område vid Ålefors, på väg till Virserum som är väldigt passande för en sådan här vandring med både bergsbranter och kärr där man kan hitta både växter, mossa, lava, insekter och fåglar, säger Calle Ljungberg från arrangerande Emådalens Naturskyddsförening.

Hur många arter kan man förvänta sig att hitta?

– Det handlar om hundratals arter, bara insekterna är många hundra, men sedan kan man inte förvänta sig att se alla på en kväll, vissa är ju aktiva på natten exempelvis.

Internationella biologiska mångfaldens dag inrättades av FN år 2002 för att öka förståelsen för en artrik natur. I Sverige har dagen uppmärksammats sporadiskt tidigare, men 2017 togs initiativet att uppmuntra landets naturvänner att engagera sig i dagen. Gensvaret blev stort. Över 70 aktiviteter anordnades runt om i landet redan första året. Sedan har engagemanget bara vuxit sig större och större.

På onsdag är det på nytt dags att fira Sveriges nya högtidsdag för naturen.

– I år arrangerar naturorganisationer, kommuner, skolor, myndigheter och privatpersoner över 200 aktiviteter, i syfte att visa upp vår artrika natur, men också för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald, säger Calle Ljungberg.

Kan man med blotta ögat se förändringar i naturen som en följd av klimatförändringar?

– Ja, det gör man. De senaste 20-25 åren har man kunnat se hur arterna minskat i antal. Men det är inte bara en följd av klimatförändringarna, utan beror också till viss del på att själva miljön, exempelvis beteshagar liksom skog- och jordbruksmarker, försvinner, säger han och tillägger:

– Men – det kommer samtidigt till andra arter när miljön förändras, exempelvis sydliga arter inte minst fåglar som ägretthäger och brandkronad kungsfågel, som kommit snabbt senaste åren för att etablera sig och häcka här.

Erik Hansson, en av initiativtagarna, säger så här om att Biologiska mångfaldens dag etablerats som en av Sveriges största naturhögtider:

– Det är helt otroligt egentligen att det hänt så mycket i den här frågan på så kort tid. Antagligen beror det på att det är så viktigt. Folk som är intresserade av naturen vet hur avgörande det är med biologisk mångfald och uppenbarligen vill Natursverige väldigt gärna sprida den kunskapen till allmänheten, säger Erik Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om