Samma sak vid klockan 18. Fast då i omvänd ordning, för att markera slutet på arbetsdagen. När traditionen infördes var arbetsdagarna lite längre än vad de är idag. Och kyrkans roll starkare.
Flera Virserumsbor har hört den här ovanliga ringningen och reagerat. På sociala medier har det blivit en lång tråd om varför man gör så här, och vad det betyder. Förre kyrkvaktmästaren Tomas Gränshagen förklarar mysteriet.
– De tio slagen motsvarar de tio Guds bud ett slag för varje budord, berättar han.
– Det kallas för klämtning och det är en gammal tradition här i Virserum. Men jag vet inte om det förekommer på andra ställen. Men när man hörde det, visste man att det var dags att börja jobba.
Själv har han många gånger klättrat upp i kyrktornet både en och två gånger om dagen och skött den här klämtningen genom åren.
– Men numera sköts det med automatik, säger han.
– Men förr i tiden fick man springa upp i tornet och dra i ett snöre för att klämta i klockan.
Varje morgon, från måndag till lördag morgon, klämtar klockan vid sex på morgonen för att förkunna att arbetsdagen börjar, och klämtar tio slag för att påminna om budorden. På lördagskvällen ersätts klämtningen av helgmålsringningen, som varskodde om att arbetsveckan var över.
– Det börjar första maj och håller på fem månader framöver, säger Tomas Gränshagen.