Vatten "på burk" till förskola och äldreomsorg

"Barnen lärde sig snabbt att inte dricka vatten ur kranen. I stället får de ta för sig ur de tillbringare som ställs fram" berättar Liisa Karlsson, rektor på Evahagens förskola i Virserum.

Mariette Ekdahl, ekonomibiträde i mottagningsköket på Evahagens förskola, berättar att ÖSK levererar dricksvatten till förskolan en gång om dagen. ”Vi är inte drabbade på samma vis som man blir i ett tillagningskök. Jag tycker att det har funkat bra”, säger hon.

Mariette Ekdahl, ekonomibiträde i mottagningsköket på Evahagens förskola, berättar att ÖSK levererar dricksvatten till förskolan en gång om dagen. ”Vi är inte drabbade på samma vis som man blir i ett tillagningskök. Jag tycker att det har funkat bra”, säger hon.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2021-12-07 14:25

Det var i fredags som ÖSK gick ut och rekommenderade att allt vatten till dryck och matlagning skulle kokas ordentligt, innan användning. Förhöjda halter av bakterier hade uppmätts i ett av proverna. 

Inledningsvis blev det en hel del extra arbete för kökspersonalen, med att koka allt vatten som behövdes i verksamheten. Både på äldreboendet Ekliden och på Evahagens förskola tvärs över gatan.

– Men nu har vi fått vatten utkört av ÖSK, så slipper vi det, säger Liisa Karlsson. 

Det blir ändå en del extra hantering med dunkarna också. Men det är ändå till väldigt stor hjälp för kökspersonalen, tycker Liisa Karlsson.

– Men de är inte större än att vi klarar dem, säger hon. Och ÖSK fyller på med nya dunkar allt eftersom de går åt.

Annika Österberg, enhetschef på kostenheten har mycket beröm till personalen i Virserum, som snabbt kunnat ställa om. 

– På Ekliden kokar de upp 150 liter åt gången i stora grytan, säger hon.

David Nelson på ÖSK berättar att vattnet som körs ut till Ekliden, eller Ringvägen som det heter numera, hämtas från Målilla för att sedan köras ut till de kommunala inrättningarna.

Men för de vanliga förbrukarna gäller det även fortsättningsvis att koka sitt vatten, i alla fall fram till fredag när det kompletta provsvaren väntas komma. Men förhoppningsvis kan kokningen upphöra då, tror David Nelson.

Vattenkokaren kommer väl till pass på Pizzeria Betjänten. ”Vi använder bara kokat vatten, inte vanligt vatten”, säger pizzerians ägare Romeo Demircioglu.
Vattenkokaren kommer väl till pass på Pizzeria Betjänten. ”Vi använder bara kokat vatten, inte vanligt vatten”, säger pizzerians ägare Romeo Demircioglu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!