"Vi blir inte yngre" – Nu vill Jorma sälja hotellet

"Jag har jobbat här sju dagar i veckan och lagt ner min själ i hotellet i sex års tid". "Det har varit jätteroligt, men nu börjar det kännas att det räcker".

Nu har Jorma Isomättä bestämt sig. Hotell Dacke ligger ute till försäljning. "Vi måste vara rädda om oss själva, vi blir inte yngre" säger han.

Nu har Jorma Isomättä bestämt sig. Hotell Dacke ligger ute till försäljning. "Vi måste vara rädda om oss själva, vi blir inte yngre" säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2022-12-07 12:00

På tisdagskvällen lades hotell Dacke i Virserum ut till försäljning, vilket nättidningen Dagens Hultsfred var först att berätta. Den här gången är det Jorma Isomättä själv som lägger ut hotellet på annons, i förhoppning om att kunna sälja anläggningen.

– Jag vill testa om det blir någon reaktion, säger han, kolla läget helt enkelt. Det kan finnas någon därute som vill driva hotellet vidare. I den bästa av världar, hittar jag en köpare som vill ta över och driva hotellet vidare i samma anda som nu. Och då kan jag mycket väl tänka mig att stanna kvar och hjälpa köparen igång. Det var något jag själv saknade i början.

Men dyker det inte upp någon köpare nu, är det inget större problem. Jorma Isomättä räknar med att det kan komma att ta tid att sälja.

– Det kanske inte blir förrän till våren, säger han. Men det är ingen brådska. Kanske är det någon från Holland eller Tyskland som vill flytta hit och byta livsstil som kan tänka sig att ta över, fortsätter han. För den här bygden behöver ha ett hotell.

Det bevisas inte minst under marknaden, och sommartid, när alla hotellets rum kan vara uthyrda samtidigt. 17 hotellrum och ett antal vandrarhemsrum.

– Luncherna rullar på som vanligt, säger Jorma Isomättä. Det är många gäster som passar på att stanna, när de kör förbi ute på vägen.

Arbetsbelastningen, tillsammans med inflation och skyhöga elpriser, blev avgörande för beslutet att försöka sälja hotellet.

– Sedan fyra år tillbaka är det bara jag och min fru Sohee som jobbar här, säger Jorma Isomättä. Vi serverar frukost, lunch och middag till gästerna. Ja det senaste året har vi fokuserat på frukost och lunch, och bara haft middagar för hotellgästerna. Men vi måste försöka vara lite rädda om oss själva. 

Jorma tog över hotellet 2017, då hade restaurangen inte varit igång på fyra år. 

– Anläggningen var ombyggd för att bli flyktingförläggning, säger Jorma, även om den aldrig kom i gång.

Så han började i princip på noll med att bygga upp verksamheten igen. Ett tufft jobb i sig. Och de senaste åren har varit varit än tuffare, med åtskilliga turer med myndigheterna. Inte minst med kronofogden, som i ett par omgångar försökt sälja hotellet.

Men Jorma Isomättä hopps på bättre tur nu när han försöker sälja hotellet själv. 

Men vad ska du göra om du säljer?

– Det vet jag inte. Jag tar nog en paus och tänka efter...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!