Vill starta nattvandring: "Samhället mer otryggt"

De många bränderna i Virserum fick Nathalie Gustafsson att börja undersöker intresset för nattvandring. "Jag ser ett stort behov, samhället har blivit mer otryggt", säger hon.

Nathalie Gustafsson gör ett försök att få igång nattvandring i Virserum. "De många bränderna den senaste tiden väckte tanken", säger hon.

Nathalie Gustafsson gör ett försök att få igång nattvandring i Virserum. "De många bränderna den senaste tiden väckte tanken", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-10-11 08:00

Fyra misstänkt anlagda bränder i soptunnor och papperskorgar på kort tid är upprinnelsen till att Nathalie Gustafsson aktualiserat frågan om det inte är dags att starta nattvandring på orten.

– Jag har nattvandrat i Vetlanda tidigare och jag tycker att det gjorde skillnad. Vi fick mycket fin kontakt med ungdomar, som många gånger hade behov av att prata. Allt som hänt på senare tid i Virserum med mycket skadegörelse och nu senast med bränderna gav mig idén att starta det här.

Nathalie Gustafsson säger sig känna en ökad otrygghet. Hon anser att klimatet har blivit hårdare och hon märker att det förekommer mycket droger, vilket också polisen bekräftade efter ett narkotikatillslag på orten.

–  Jag tror det vore positivt med fler vuxna, som rör sig på samhället. Det skulle öka tryggheten och jag tänker att det skulle underlätta för ungdomar att hitta någon vuxen att prata med. Det finns många ungdomar som inte mår bra och som kanske saknar andra vuxna i sin närhet att prata med. 

Vad har du fått för respons?

– Bra, tycker jag. Jag har bara presenterat idén på sociala medier, och där har flera sagt att de är positiva och villiga att ställa upp. Jag tycker det är viktigt att just föräldrar engagerar sig, när de vet att deras barn är ute på samhället. Så förhoppningsvis kan fler tänka sig att nattvandra, för vi måste ju bli några stycken, så vi kan hjälpas åt. 

Har du någon tidsplan?

– Nej, så här långt är allt i sin linda. Men jag har läst på om nattvandring, hur man startar och bedriver det. 

Linus Ivarsson, kommunens trygghetsstrateg, tycker det är ett mycket bra initiativ.

– Det är viktigt att hjälpas åt med olika saker i samhället. Det är alltid ”lätt” att säga att det är någon annan som ska lösa olika typer av bekymmer, polis, skola, socialen, föräldrar…

Att fler vuxna rör sig och skapar kontakter ute i samhället kan bara bli bra, tycker han.

– Det viktiga är bara att skilja på olika professioners uppdrag. Vuxna ska vara just vuxna och skapa kontakt, stötta, se och bry sig. Om det sedan händer saker som ”kan bli polisiära” måste polis tillkallas, vi vill inte att det blir något medborgargarde, skriver Linus Ivarsson i en kommentar på mail och tillägger:

– Jag skulle vara mycket tacksam om Nathalie Gustafsson kontaktar mig, så kanske vi tillsammans med andra resurser kan göra något riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!