Konsthallen, som har säsongsöppning nu på söndag, är inne i ett träår.
– Vart tredje år arbetar Virserums konsthall med trä och hållbarhet. Jag har bestämt att vårt stora fokus i år kommer att vara skogen, säger Carolina Jonsson, konsthallschef.
På konsthallens bottenplan finns bland annat den nyproducerade utställningen ”Skogstokig – en vanföreställning om skador”. En fältkonstnärlig forskningsstudie kring skadat trä ligger till grund för utställningen, där det första som möter besökaren är insektsangripna träd.
– Här är tre och en halv gran med olika stadier av granbarkborreangrepp, säger möbelsnickaren Marie Carlsson som har skapat delar av utställningen tillsammans med möbelkonservatorn Magdalena Marano.
– Det vi framför allt vill visa är de otroligt vackra mönstren som granbarkborren gör. Man kommer även att kunna lyssna på hur granbarkborren låter när den äter.
Träden har Marie Carlsson och Magdalena Marano tagit med sig från Ormestorps gård i Östergötland, där de driver Madam snickeri och möbelrestaurering. Förutom gran finns träslagen ek, furu, alm, björk, asp och ask representerade.
Under arbetet med utställningen har de tittat på de skador som inte passar in i virkeshanteringens normer.
– Vi har valt att fokusera på sådana skador som inte påverkar hållfastheten i träet.
Träbitar med kvistar, blånader, deformationer och andra skador sorteras normalt sett bort. I utställningen visar Magdalena Marano och Marie Carlsson att den typen av skador inte behöver vara ett hinder för att använda materialet till möbler.
– Jag tror att alla skulle tjäna på om vi lät trä se ut lite mer som trä faktiskt gör, säger Marie Carlsson som menar att träets egenskaper då blir tydliga.
– Trä är ett levande material även när du har plockat ner det från skogen. Det förändras ungefär fyra procent i storlek under ett år.
Mitt i utställningen står en gungstol på en rishög, vilket ska symbolisera lånebruk, det vill säga att låna saker från naturen.
– Vad händer om vi lånar materialet ett tag innan vi gör flis av det och bränner upp det? Om vi lånar det kan vi göra våra möbler av riset. Det handlar om att ge materialet en längre livslängd.
Utställningen innehåller även en magisk värld bland skogens rötter, skapad av konst-, design- och arkitekturgruppen Mycket.
Övriga utställare på konsthallens bottenplan är Emma Adbåge, Leif Gustavsson och Lina Anemyr.