Virserumsbor köade för en tredje vaccindos

När vaccinationsbussen svängde in vid järnvägsstationen i Virserum på fredagseftermiddagen stod ett 20-tal personer redan i kö för att få en spruta.

Gun-Britt Sanhueza fick sin tredje vaccindos av sjuksköterskan Marduk Bargabriel när vaccinationsbussen besökte Virserum på fredagseftermiddagen.

Gun-Britt Sanhueza fick sin tredje vaccindos av sjuksköterskan Marduk Bargabriel när vaccinationsbussen besökte Virserum på fredagseftermiddagen.

Foto: Jimmy Larsson

Virserum2021-12-10 21:00

På uppdrag av Region Kalmar län besöker en vaccinationsbuss från företaget Idoc olika platser i länet. Syftet är att få fler att vaccinera sig mot covid-19.

På fredagseftermiddagen var det Virserums tur att få besök av bussen.

– De äldsta som är 70 år och uppåt kanske inte har möjlighet att åka längre sträckor, då kommer vi till dem, säger sjuksköterskan Marduk Bargabriel som skötte vaccinationen tillsammans med läkarkandidaten Robil Bargabriel.

Ett 20-tal personer var på plats redan innan vaccinationsbussen parkerade vid järnvägsstationen vid 14-tiden.

Det var också inne i den gamla järnvägsstationens lokaler, och inte i bussen, som vaccinationerna genomfördes.

– Vi vaccinerade i bussen de första två dagarna, men det var tio minusgrader. På grund av rådande väder blir det inomhus i stället, säger Marduk Bargabriel.

Majoriteten av de som vaccinerar sig hos vaccinationsbussen får sin tredje dos, men det går även att få första eller andra dosen. Tredje dosen ges endast till personer som är 65 år eller äldre, personer som tillhör en medicinsk riskgrupp samt vårdpersonal.

– Vi brukar snitta på runt 100 personer per dag oavsett ort.

Marduk Bargabriel berättar att de brukar få avvisa många personer som inte tillhör de grupper som erbjuds vaccin.

Bland de som fick sin tredje dos av covidvaccinet i Virserum fanns både pensionärer och vårdpersonal.

– Jag fyller 71 på tisdag och har inga sjukdomar eller krämpor, säger Virserumsbon Gun-Britt Sanhueza som inte brukar ta några sprutor annars.

För covidvaccinet har hon gjort ett undantag. Även om hon inte är orolig för att drabbas av sjukdomen tycker hon att människor borde vara bättre på att följa restriktionerna. Själv har hon till exempel avstått från resor under pandemin.

– Jag tror inte att det här försvinner i första taget, säger hon och konstaterar att det är viktigt att visa hänsyn.

72-årige Håkan Hultin var en annan Virserumsbo som fick en spruta i vänsterarmen.

– Det var ingen diskussion om det, säger Håkan Hultin på frågan om det var självklart att vaccinera sig.

– Det handlar om solidaritet för andra människor. Om vi inte gör det här av omtanke om andra människor får vi aldrig slut på det. Jag tycker att samhället gör ett bra jobb, det ska man vara tacksam för.

Hultsfred får besök av vaccinationsbussen vecka 51, enligt ett preliminärt schema.

För Håkan Hultin var det självklart att vaccinera sig mot covid-19. "Det handlar om solidaritet för andra människor", säger han.
För Håkan Hultin var det självklart att vaccinera sig mot covid-19. "Det handlar om solidaritet för andra människor", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!