Fred. Olsen Renewables bjöd in till öppet hus i Virserum för att presentera sitt förslag på en vindkraftspark med 15 verk i Gällingsbo, åtta kilometer söder om Mörlunda, och ta emot synpunkter. Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om projektet.
– Den formella processen börjar nu med samrådet. Vi har gjort mycket förarbete, men nu presenterar vi det publikt och det är en del av processen enligt miljöbalken, säger Örjan Wennman.
Utställningen innehöll bland annat kartor och fotomontage som visade hur synliga vindkraftverken skulle vara i landskapet.
Kommer verken att vara synliga från centrala Mörlunda?
– Mörlunda ligger delvis på en höjd, så det beror lite grann på var i Mörlunda du är.
Ett stort område i närheten av Mörlunda hade färgats i rött på kartan, vilket innebär att 11–15 vindkraftverk är synliga. Enligt Örjan Wennman syns verken framför allt från odlingsbygden längs med Emån.
– Mörlunda är lite småkuperat. Det påverkar ganska mycket var någonstans det finns utblickar och inte. Längs med ån är det mest öppet. Där får man flest siktlinjer.
Patrik Johansson var en av besökarna på samrådsmötet. Han bor i Stockholm men har fastigheter i närheten av området där vindkraftsparken planeras.
– Jag har inte bildat mig någon uppfattning, säger han och tillägger att han först vill se allt underlag.
Han har dock funderingar kring ljudet från vindkraftverken och hur naturupplevelsen påverkas.
– Ett av de stora värdena i den här delen av Småland är stillheten och tystnaden.
Monica Bergh, Virserumsbo och KD-politiker, var mer kategorisk i sin inställning till vindkraftsplanerna.
– Jag är inte positiv till vindkraft över huvud taget. Det räcker med de vindkraftverk som finns redan, säger hon.
Enligt Örjan Wennman skulle projektet gynna det lokala samhället på flera sätt, bland annat i form av arbetstillfällen, skatteintäkter och gästnätter under byggtiden. Det behövs även personal som driver vindkraftsparken.
Dessutom får kommunen en ersättning som motsvarar fastighetsskatten för vindkraft.
– Skulle det byggas 15 vindkraftverk av den här storleken, då skulle det motsvara 4,7 miljoner kronor årligen som går till Hultsfreds kommunkassa, säger Wennman och tillägger att fastighetsskatten skrivs ner i takt med att anläggningen åldras.
– Men det skulle ge ungefär 94 miljoner kronor om anläggningen drivs i 30 år.
En statlig utredning har även föreslagit intäktsdelning till närboende.
– Det är ett förslag som vindkraftsbranschen står bakom.
Vidare lovar Fred. Olsen Renewables att avsätta 400 000 kronor per år till föreningslivet.
– Det finns möjlighet för lokala föreningar att söka pengar ur en pott med vindbygdsmedel.
Bolaget hade nyligen ett möte med kommunstyrelsen i Hultsfred. Kommunen har vetorätt kring vindkraftsetableringar och har stoppat flera tidigare projekt, men har ännu inte tagit ställning till planerna i Gällingsbo.
– Det är inte så långt gånget att kommunen har någon uppfattning om ja eller nej som de delar med oss i alla fall, säger Wennman.
Tanken är att en tillståndsansökan ska lämnas in till länsstyrelsen före sommaren. Därefter krävs troligen en del kompletteringar.
– När ansökan är komplett och kungörs, då har man alla fakta på bordet. Det vi presenterar nu är ett förslag och ett exempel som kan justeras. Det kan bli färre vindkraftverk eller någon annan förutsättning kan förändras.