En riktig snåljåp

Tänk dig att köra 136 mil från exempelvis Ystad till Umeå på en enda tank, vilket är 45 liter diesel. Räknar vi detta i kronor och ören så skulle den körningen kosta 574 kronor om dieseln nu kostar 12:75 litern. Kan detta vara möjligt? Jo, i nya Volkswagen Polo BlueMotion som tack vare en rad högteknologiska komponenter gör den till världens mest bränsleeffektiva bil.

Foto:

Volkswagen2010-08-11 07:10


Den yttre designen är sig lik förutom några diskreta aerodynamiska förändringar. Ju lägre luftmotstånd bilen har desto lägre blir förbrukningen och därmed även utsläppen. Därför har alla skarvar mellan de olika plåtarna minimerats och hela karossen har optimerats för att bilen ska svepa fram genom lufthavet.

Snål men dyr
Hjärtat i Volkswagen Polo BlueMotion är en trecylindrig diesel på 75 hästkrafter som klarar hundrastrecket på 13,9 sekunder och toppar 173 km/h. Det innebär att förbrukningen stannar på rekordsnåla 0,34 liter milen och utsläppet av koldioxid hamnar på 89 gram. Bilen har en femväxlad manuell låda, men för att köra så optimalt som möjligt så visar en pilsymbol på instrumentpanelen när det är läge att växla. Trepipen stannar dessutom vid tomgångskörning när växeln läggs ur och startar igen när föraren trampar ner kopplingen. Vi sparar därmed bränsle genom bättre aerodynamik, smartare motor och växellåda men också tack vare lättrullande däck. Då återstår bara frågan vem som ska hosta upp 178 500 kronor med tanke på att en svensk nybilsägare kör igenomsnitt 1 500 mil om året. Det betyder att den som rattar en Polo BlueMotion enbart kommer att tanka elva gånger under den perioden till en kostnad av cirka 6 300 kronor. Man skulle kunna säga att det du sparar vid pumpen förlorar du i inköp, medan den stora vinnaren blir miljön!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!