Folkas fartphaeton

Baksätet har alltid haft en stor betydelse. Men frågan är om inte Europas viktigaste aktersoffa tillhör Volkswagen Phaeton - det är exempelvis här som den tyska förbundskanslern funderar över sina beslut. Men för att få sinnesro kan Gerhard Schröder fälla skinnfåtöljen, få avkopplande ryggmassage och ta sig något lugnande från minibaren. Vilket kan behövas. Folkas fartphaeton toppar nämligen nervkittlande 300 km/h!

Foto:

Volkswagen2003-03-07 10:12

Men det bästa av allt är att lyxdroskan inte enbart är reserverad för kungar och presidenter. Nej, Volkswagen Phaeton W12 är en bil för alla. Det finns bara ett litet bekymmer. Du måste kunna undvara 1.1 miljoner kronor och stå ut med att bränsletörsten gräver djupa hål i plånboken. Men tycker du att dessa ekonomiska villkor tillhör kategorin petitesser så kan du bli ägare till världens lyxigaste folkvagn. Vi har testat den.
Enligt den grekiska mytologin heter solguden Helios och myten säger att han färdades över himlavalvet varje dag i sin gyllene paradvagn. Kusken kallades Phaetom och där har du förklaringen till det "strålande" modellnamnet. Det finns dock ingen risk att solguden blir för påtaglig i Phaeton - den vräkiga vagnen erbjuder nämligen fyra utsökta sittplatser med varsin klimatanläggning. Kanske är det därför Schröder håller huvudet kallt när det gäller samarbetet med jänkarna. Hur som helst är interiören mycket påkostad med suverän kvalitetskänsla. Det italienska nappalädret är välskräddat och ädelträet är lika blankt som en spegel. Tekniken är dessutom av yppersta klass. Det eleganta lyxuret på mittkonsolen tickar alltid rätt tack vare satellitstyrning och föraren hittar alltid rätt tack vare navigationssystemet.

Skolkat från provet
Men det är på Gerhard Schröders domäner norr om Lübeck som Volkswagen Phaeton W12 trivs bäst. Här får nämligen 130 skyltarna längs autobahn ett diagonalt streck över sig och den fria farten är ett faktum. Under huven jobbar en winkeltolva på 420 hästar och 550 newtonmeter vars muller får luften att vibrera.
Efter sex sekunder passeras hundra och trampar du hårdare på gaspedalen så är toppfarten 300 km/h - på alla marknader utanför Sverige.
Här spärras nämligen toppfarten vid 250 eftersom fartblindheten är livsfarlig.
Därmed har bilen utrustats med större delen av alfabetet vad gäller elektroniska livlinor. Jag tänker befria Er från dessa men konstaterar i all hast att åtta krockkuddar är standard. Det känns tryggt.
För i den grekiska hjältesagan kraschar slutligen Phaeton med solgudens paradvagn och stryker med på kuppen.
Volkswagens marknadsfolk måtte ha skolkat från mytologiprovet...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!