S90 är Volvos nya flaggskepp

Konkurrenterna heter Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass. Det skulle kunna få vem som helst att börja darra på manschetten. Alla utom Volvo.

Foto:

Volvo2015-12-11 14:02


De är nämligen helt övertygande om att nya S90 kommer att slå igenom och bakom kulisserna gömmer sig kombin V90. Volvos flaggskepp badar redan i lovord - men det finns ett orosmoln.


Volvos modellprogram är på väg att förnyas, modell efter modell. Först ut var nya XC90 och nu visar man alltså upp S90 som kommer följas upp av kombin V90. Dessa ersätter i sin tur S80 och V70, men räkna med att prislappen kommer att ta ett rejält skutt framåt.


Volvo S90 har en stark egen identitet, speciellt om vi spanar in fronten och baken. Formgivarna har jobbat extremt mycket med utformningen av ljuskäglorna och just där sitter mycket av igenkänningsfaktorn. Sidoprofilen kan tyckas vara i tamaste laget, men den tyske designern Thomas Ingenlath har medvetet inte öst på med detaljer. Detta gäller även för den eleganta men stilrena interiören som naturligtvis andas mycket XC90. I maskinrummet erbjuds fyrcylindriga tvålitersmotorer där bensinarna består av laddhybriden T8 (407 hk) och T6 (320 hk).

Föredrar du en dieselspis så är det D5 (235 hk) och D4 (190 hk) som gäller. Konkurrenterna erbjuder däremot såväl sexor som åttor, vilket många köpare av stora premiumsedaner kräver. Volvo S90 imponerar stort, men motorutbudet kan sorgligt nog sänka flaggskeppet.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!