Volvo med i miljöracet

Volvo brukar kritiseras för sitt bristande engagemang på miljöbilsfronten och har istället prioriterat hög säkerhet och pålitlighet. Men till sist blev trycket för hårt och nu presenteras ett helt nytt modellprogram kallat DRIVe som verkligen ändrar bilden av den blågula bränsleslukaren. Vi begav oss till västkusten för att testköra nykomlingen som snittar 0,45 liter milen och släpper ut 118 gram koldioxid per kilometer!

Foto:

Volvo2008-12-15 08:24


Bilindustrin genomgår just nu ett stålbad och det spekuleras i huruvida Ford kommer att sälja Volvo. Frågan kommer att stötas, blötas och leda till stor oro bland personalen - men till slut också få ett svar. Men mitt i allt mörker finns ett stort ljus och hopp, ett helt nytt miljökoncept till C30, S40 samt V50.

Snålast i klassen
Göteborg är dimmigt, men V50:n vi testkör är en riktig solskenshistoria tack vare den fyrcylindriga 1,6-litersdieseln på 109 hästkrafter (231 900 kronor). Utsidan avslöjar dock inte att testbilen är en stor del av Volvos framtid, förutom tre detaljer: DRIVe-emblemet på bagageluckan, de aerodynamiska fälgsidorna och att karossen sänkts en centimeter. Alla små pusselbitar gynnar dock soppaförbrukningen och göteborgarnas utlovade siffror stämmer utmärkt. Enligt färddatorn går det att köra på den angivna förbrukningen aŽla 0,45 liter milen vid blandad körning och 0,38 vid lugn motorvägskörning. Dessutom ligger koldioxidutsläppet på enbart 118 gram per kilometer, vilket innebär 10 000 spänn tillbaka i form av miljöbilspremie. Volvo har alltså tagit sig i kragen och är plötsligt "snålast i klassen". Vi får bara hoppas att den gamla devisen "bättre sent än aldrig" fortfarande håller!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!