Volvo säkrar framtiden

Drömmar, vad vore livet utan dem? En del är till för att förverkligas medan andra förblir just drömmar. Hos Volvo har man stora visioner och målet är att få ner antalet omkomna och skadade i nya Volvobilar till noll år 2020. Inom en snar framtid är självkörande bilar en realitet och redan nästa år kommer många innovationer i nya XC90. Ja, det gäller att ligga steget före och det vet göteborgarna som nu presenterar teknik för den moderna eller rättare sagt bekväma människan.

Foto:

Volvo2013-09-25 04:05


Den så kallade "mänskliga faktorn" är snart ett minne blott. Ja, i alla fall om vi ska tro Volvo som ligger i framkant vad gäller självkörande bilar. Volvo har ända sedan de kom med trepunktsbältet hållit sig i rampljuset vad gäller säkerhet. Att det varje år dör 1,3 miljoner människor i trafiken vill man nu få ett stopp på och siktar därför mot en nollvision redan om sju år.

Tid är pengarAtt leta parkeringsplats är lika tråkigt och tidsödande som att sitta i bilkö så det överlåter vi med varm hand till bilen själv och nu har Volvo tagit fram "autonomous parking". Efter att ha klivit ur trycker vi på mobilens app som gör att bilen själv kör iväg och letar upp en ledig parkeringsplats. Hastighet och inbromsning anpassas till den omgivande trafiken och skulle någon backa ut framför eller en fotgängare närma sig bromsar och stannar den för att undvika en eventuell kollision. Efter att ha hittat en p-plats parkerar den själv, stänger av motorn och vart bilen står kan vi se i vår smartphone. När våra ärenden sedan är klara så aktiverar vi appen igen och då kan vi så att säga kalla på bilen som kommer och plockar upp oss på önskad plats. Med funktionen "adaptive cruise control med styrassistans" som till stora delar bygger på kamera- och radarteknik kommer man även att kunna haka på framförvarande bil. Vår testade prototyp styr, bromsar, stannar och accelererar helt automatiskt och när du tröttnat på att leka "följa John" kan du ta över körningen själv.

Säker investeringUnder 2012 rapporterades det in 49 000 viltolyckor och av dem var 6 000 kollisioner med älg. Hög hastighet och mörker är de vanligaste orsakerna till att olyckor sker. I en hastighet av 100 km/h är risken 70 procent att ett sådant möte resulterar i mycket svåra skador eller i värsta fall dödlig utgång. "animal detection" är framtaget för att minimera eller helt undvika viltolyckor och systemet bromsar bilen så mycket som möjligt före kollisionsögonblicket. Hälften av alla dödsfall i den svenska trafiken är singelolyckor och orsaken till dessa är i regel dålig koncentration, trötthet eller sjukdom.
Oftast inleds dessa olyckor med att bilen kör av vägen. Med funktionen "detection med styrassistans" kommer du automatiskt på rätt köl om du hamnar över en målad sidmarkering eller för nära en hög kant. Mycket av systemen bygger på att bilen själv tar över mer och mer. Det kan låta läskigt och kännas avlägset, men redan nästa år kan du göra en "säker investering" då många av funktionerna lanseras i nya Volvo XC90.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!