Volvos lyckade grillfest

Nu stundar de stora grillfesternas årstid - så även på Hisingen. Volvo har nämligen dukat upp till en barbecue med 30 procents matnyttiga förändringar på S60, V70 samt XC70. Mest synligt för blotta ögat är den heta grillen och de färganpassade sidolisterna. Men själva kryddan i anrättningen stavas: BLIS. Det är en världsnyhet som övervakar döda vinkeln och varnar föraren om en medtrafikant befinner sig i närheten. Frågan är om fejsliftade S60 är en familjebil att gilla eller grilla?

Foto:

Volvo2004-06-04 07:03

Alla som avnjuter en barbecue vet att det oftast är tillbehören som är viktigast - så är det också på Volvos uppdaterade modeller. Här finns en diger utrustningslista varav de intressantaste nyheterna är tillval: filbytarsystemet BLIS (5 700:-), nyckelavstängning av passagerar- krockkudden (3 500:-) och vattenavvisande glasrutor som på flygplan (1 800:-). Ja, det har skvallrats mycket om de nya säkerhetslösningarna och "ingen rök utan eld!"

Slaget om torkarna
Vissa tycker att en facelift är ett billigt försäljningstrick. Men tänk dig själv att lägga ett gigantiskt pussel på 12 000 bitar och när det väl är färdigt så ska plötsligt 3 500 bitar bytas ut. Ja, det är ingen lätt uppgift och "pusslandet" har tagit ingenjörerna två år. Designmässigt upptäcker det tränade ögat en ny grill, snyggare stötfångare, färganpassade sidolister och strålkastare med klarglas - fast utan strålkastartorkare. Volvo har nämligen slopat den uppskattade rengörningsmetoden till förmån för högtrycksspolning. Men nog om utseendet nu, för det är ju insidan som räknas och där har interiören förfinats. Framstolarna har blivit bekvämare, nya förvaringsutrymmen har tillkommit och instrumentpanelen har begåvats med en exklusiv dekorram. Nu lyser nämligen fuskträet med sin frånvaro och det är verkligen massiv valnöt, likaså är inte aluminiumet lackerad plast utan äkta vara.

Ögon i nacken
Det är på tyska autobahn som vår provkörning går av stapeln och på vissa sträckor får 130- skyltarna ett diagonalt streck över sig. Då är det dags för alla söndagsbilister att se upp, man får nämligen gasa helt fritt. Därmed kan vi glädjas åt att T5:ans turbomaskin vässats med ytterligare tiotalet hästkrafter och att effekten är 260 hästar. Efter 6,5 sekunder är farten hundra och vid 250 slår den elektroniska fartspärren till. Alla som kört på autobahn vet att det finns en fara som alltid hägrar: döda vinkeln. Situationen uppstår när den omkörande bilen varken syns i inner- eller ytterbackspegeln, men nu har Volvo som första biltillverkare i världen löst problemet med BLIS. Tekniken bygger på en digitalkamera i varje backspegel och om ett fordon dyker upp inom ett område på 10x3 meter så tänds en varningslampa vid ytterbackspegeln En annan nyhet är att passagerarkrockkudden har nyckelavstängning. "Som ett spela rysk roulette" har Volvos säkerhetsexperter alltid sagt om tekniken, men nu görs en tvärvändning. Ja, konkurrenterna får det hett om öronen - nu när göteborgarna bjuder på grillfest!

Fakta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!