"Här är det lugnt, här smäller det inte"

Högljudda knallar, brak och fenomen på den mörka himlen är ett uppskattat nöje för människor. Men för många av våra fyrbenta vänner är nyårsaftonen ett långt lidande.

En lugn natt utan smällare för rädda hundar

En lugn natt utan smällare för rädda hundar

Foto: Brita Freudenthal

Vrånganäs2018-12-27 21:00

Det brukar smälla lite varstans under nyårshelgen. Helt plötsligt och oväntat eller vid större festliga fyrverkerier. Till nöje för oss människor, men skrämmande för många av våra fyrbenta vänner. Många hundägare ser sitt husdjur lida och behöver hjälp.

– Här är det lugnt, här smäller det inte, säger Marie Solnevik på hundpensionatet i Vrånganäs mellan Virserum och Målilla.

– Det är otäckt att se sin hund ha sådan ångest, som de kan få av de här ljuden. De hör ju så mycket bättre än vad vi gör och det smäller och smäller. De hinner aldrig slappna av. Många hundägare blir helt förtvivlade.

Till vardags bedriver man dagisverksamhet i Vrånganäs, här får hunden tillbringa tiden då matte eller husse arbetar. Tillsyn, promenader och matning ingår i vardagen för dagishundarna. De har sina egna bäddar och leksaker med sig, har eget rum och egen rastgård.

Karolina Wall har kommit med sin flatcoated retriver Assar för att han ska få bekanta sig med miljön. Han ska tillbringa en vecka hos Marie och hennes medhjälpare medan matte och familjen åker på skidsemester. Assar bor på landsbygden och är inte besvärad av nyårsraketer. Han ser sig nyfiket om och lyssnar på kakafonin av hundskall från rastgårdarna med upphöjt lugn.

– Det är viktigt för mig att han mår bra när han är här, förklarar Marie.

Nyårsnatten är fullbokad på pensionatet i Vrånganäs.

– De flesta hundarna kommer nyårsafton och åker hem nyårsdagen, berättar Marie.

– Ofta bokar ägarna tid till nästa nyår när de hämtar sin skyddsling. Nu ringer det hela tiden och jag får tyvärr säga nej. Det är svårt.

Dagisundarna kommer från hela Hultsfreds kommun. De hundar som behöver en lugn plats över nyår, kommer från ett ännu större område.

Pensionatet tar också emot katter, men just nu finns här inga, även om de också ofta ogillar smällandet.

Även många hästägare känner oro inför nyårshelgens fyrverkerier. Skrämda hästar kan vara svåra att hantera och de kan göra sig ordentligt illa. Många hästägare tillbringar nyårsnatten i stallet för säkerhets skull.

– Här blir det radioprat och musik för hundarna i hundgårdarna. Bara radiokanalen inte sänder från något fyrverkeri, så är det den mest lugnande medicinen, avslutar Marie Solnevik.

Nyanländ och nyfiken, Assar
Nyanländ och nyfiken, Assar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!