Arrendedom stoppar veteranklubbens planer

Det ser inte ut att bli någon byggnation av museihall som veteranmotorklubben i Ydre hade planerat för. Marken som de köpte av kommunen 2015 har de betalat och styckat av, men eftersom arrendatorerna har särskilda åtaganden från länsstyrelsen att sköta om, blir det inte möjligt.

Beslutet från hyres- och arrendenämnden kom den 9 januari 2020.

Beslutet från hyres- och arrendenämnden kom den 9 januari 2020.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ydre kommun2020-01-30 10:00

Erika Vestgöte Dreber och hennes man Martin Dreber driver sedan länge ett jordbruk på den aktuella platsen. Marken arrenderar de av Ydre kommun och nyligen avslutades ett mål i Hyres- och arrendenämnden i Linköping.

Kommunen yrkade på att säga upp arrendeavtalet från och med 14 mars 2020, men paret Dreber vände sig mot det och hävdade att kommunen har hänskjutit förlängningstvisten för sent till nämnden. Det skulle de senast ha gjort den 14 maj 2019.

Dessutom har Ydre kommun haft för avsikt att avyttra en del av arrendestället till veteranmotorklubben. Nämnden avslog kommunens ansökan och gav paret Dreber rätt. Därmed kommer deras jordbruksarrende att löpa på i fem år till.

– Det är avvisat. De kan inte bygga på den marken utan att vi väljer att frångå det här arrendet, och det har vi inte gjort, säger Erika Vestgöte Dreber.

Hon säger även att de har försökt få till en förlikning för att göra upp så att alla blir nöjda, men än så länge har kommunen inte kommit med något förslag att ta ställning till.

Under onsdagen fick klubbens ordförande Håkan Lindgren vetskap om beslutet.

– Det måste ha skett något missförstånd någonstans för det här var ingenting som vi kände till. Vi trodde att allt var klart, säger han.

Ydre kommun har valt att inte överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!