Här är frågorna S i Ydre ska satsa på i opposition

Valresultatet talade sitt tydliga språk. I Ydre vill väljarna se ett borgerligt styre. Det förra samarbetet med S är ett minne blott.

Anna-Lena Svensson (S) hade räknat med en maktskifte i Ydre. Nu petas S från det tidigare samarbetet med C och M. "Vi kommer att ta ansvar för vår roll som oppositionsparti", säger hon.

Anna-Lena Svensson (S) hade räknat med en maktskifte i Ydre. Nu petas S från det tidigare samarbetet med C och M. "Vi kommer att ta ansvar för vår roll som oppositionsparti", säger hon.

Foto: Agnes Ganestål

Ydre kommun2022-10-13 09:00

– Vi hade det på känn, säger Anna-Lena Svensson (S).

Hon och hennes partikamrater får inte fortsätta att vara med och navigera Ydreskutan. Istället har man hamnat i opposition.

– Det är C och M som har satt oss i den rollen. Nu förbereder vi oss att bli ett konstruktivt oppositionsparti.

Att vara oppositionsparti i en liten kommun, som Ydre, är inte samma sak som i stora kommuner eller på riksnivå, menar hon.

– Det är i de specifika frågorna som skillnaderna finns, annars märks det nog inte så mycket. Det blir mer partipolitik på små orter.

S kommer att fortsätta de frågor de gick till val på:

– Barn- och äldreomsorg, en hållbar arbetsmiljö samt kultur och fritid – de och andra välfärdsfrågor håller vi högt, säger Anna-Lena Svensson.

undefined
Ydre får nytt styre. C och M ska vara samhällets stöttepelare under de kommande fyra åren.

Hon tror att en socialdemokratisk politik behövs, och måste värnas, nu när Sverige går mot tuffare tider. I övrigt har hon inte funderat så mycket på vilka frågor man ska driva extra hårt som oppositionsparti.

– Men det är ingen nackdel att det blir tydligt vad de olika partierna egentligen tycker i olika sakfrågor, säger hon.

Ni lade fram förslag för ett alternativt styre - hur såg det ut?

– Vi hade två förslag. Det ena var att vi skulle fortsätta samarbetet tillsammans med C och M. Då både C och M ville ha fler procent kunde det alternativet inte gå igenom. Vårt andra förslag var att vi, S, skulle styra tillsammans med C. Det budet lade vi även förra mandatperioden, säger Anna-Lena Svensson.

Men det förslaget godtog inte C.

– De var mycket tydliga med att de är ett borgerligt parti. Jag tycker att vi styr bra tillsammans med C, men de höll fast vid sina procent. Och då fanns det inga andra alternativ.

Anna-Lena Svensson är inte besviken.

– Jag visste att maktbalansen förändrats i och med valet. Det är klart att det är lite tråkigt. Valresultatet visar att Ydreväljarna är borgerliga.

Hur har senaste mandatperioden varit?

– Turbulent. Man har skiftat folk på viktiga poster och så pandemin på det. Någon vanlig mandatperiod har det inte varit.

 Hon är tydlig med att det inte förekommit några schismer.

– Nu är det som det är, det är demokratins regler. Jag vill inte spekulera i hur det kommer att gå för C och M under kommande mandatperiod. Tiden lär utvisa. Vi i S kommer att ta ansvar för vår roll som oppositionsparti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!