Här slår vedtjuven till – blir filmad

Vid åtta tillfällen stal en man ved från en sommarstuga i Ydre kommun. Nu har han åtalats för stöld.

Den misstänkte mannen filmades av en övervakningskamera när han stal ved. (Bilden till vänster är hämtad ur förundersökningen. )

Den misstänkte mannen filmades av en övervakningskamera när han stal ved. (Bilden till vänster är hämtad ur förundersökningen. )

Foto: Polisen/Arkivbild

Ydre kommun2020-04-21 19:00

Den 26 november 2018 filmades en man när han körde in vid en sommarstuga i Ydre kommun. Vad mannen inte kände till var att sommarstugeägaren hade monterat upp en övervakningskamera som tog stillbilder när något rörde sig på tomten. Mannen blev bland annat filmad när han bar en stor påse med ved till bilen. 

Mannen återvände sedan vid ytterligare sju tillfällen till sommarstugan för att stjäla ved. Totalt kom han över fem kubikmeter till ett värde av 2 500 kronor.

När sommarstugeägaren upptäckte vad som hänt valde han att vända sig till polisen. Med hjälp av bilderna från övervakningskameran lyckades polisen snart identifiera den misstänkte tjuven. 

I förhör valde den misstänkte att utan omsvep erkänna samtliga åtta vedstölder.  

– Erkänner fullt ut. Jag har varit där och tagit ved de gångerna jag är misstänkt för, inget mer med det.

I förhör berättade även mannen att han hade haft ett något oväntat motiv: Han uppgav att han tidigare utfört arbete på den aktuella sommarstugan och då inte fått så mycket betalt som han hade förväntat sig. 

– Då tänkte jag att de kunde få betala i ved istället. Jag visste att det var stöld men moraliskt sett så tyckte jag att jag gjorde rätt för att de inte betalade för mina tjänster fullt ut, säger mannen i förhör. 

Åklagarkammaren har tidigare utfärdat ett strafföreläggande, men eftersom mannen underlåtit att inställa sig hos åklagaren för delgivning har nu åtal väckts. Nu väntar rättegång i Linköpings tingsrätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!