Helt unik är inte kommunen. I 8 av länets 13 kommuner tjänar de kommunanställda kvinnorna mer än sina manliga diton, sett till medianen. Det visar färska siffror från SCB över år 2022, sammanställda i databasen Kolada. Däremot är det i Ydre som skillnaden är störst procentuellt: här är kvinnornas medianlön 4,7 procent högre än männens. Går man tillbaka till år 2020 var den så mycket som 9,2 procent högre. Men historiskt har förhållandet varit det omvända. Datan på Kolada sträcker sig tillbaka till 1998, och från det året ända fram till 2019 var det männen som hade högre medianlön.
I reella pengar innebär detta att hälften av kvinnorna anställda av Ydre kommun förra året hade en månadslön på 31 626 kronor eller mer. Motsvarande siffra för männen var 30 204 kronor, alltså 1 422 kronor lägre.
Är det ett problem att det ser ut så?
– Jag vet inte om det är ett problem, men avsikten är att vi ska sträva efter en jämnhet mellan kvinnor och män och att lönesättning inte beror på genus, säger Göran Tranell, HR-strateg på Ydre kommun.
Hur väl uppfyller ni det målet i dagsläget?
– Den här kvoten visar ju på att det ligger väl till, lönekvoten mellan kvinnor och män.
Hur stor skillnaden i medianlön mellan könen egentligen skulle behöva bli innan det skulle betraktas som ett problem har han inget svar på.
Skulle du säga att ni är nöjda då?
– Det här är färskvara menar jag, det handlar om att följa det varje år så att man kan upprätthålla nivån.