Solel blir alltmer populärt som energiförsörjning. I Ydre har den totalt installerade effekten (kW, kilowatt) tiodubblats de senaste fyra åren från 120 kW till 1260 kW. I Kinda har den ökat elva gånger, vilket är procentuellt mest i Östergötland. Högst effekt per invånare toppar Ydre med 337 Watt, före Vadstena på 325.
– Det känns toppen. Och då har inte kommunen solceller på sina egna byggnader men vi har genomfört inventering av byggnaderna och av Ydrebostäders tak för att se vart man skulle kunna installera solceller. Vi har satt av sex miljoner kronor som investeringsmedel för solceller och andra energisparande åtgärder. Vi hoppas vara igång med byggnation senast 2022, säger Jonas Arpzell, ekonomichef på Ydre kommun.
Varför är det då så många watt per person i Ydre?
– Merparten av Ydre är landsbygd där det finns många lantbrukstak, många dessutom med söderläge. Där finns det en hel del solceller på taken.
En av de lantbrukare som nyttjar solcellerna är Anders Andersson (C), Ydres ordförande i kommunstyrelsen. Andersson var tidig med att installera solceller på Rödje gård, där man sysslar med skogsbruk, växtodling och lammproduktion.
– Det var redan 2015, vi var nog faktiskt bland de första i kommunen. Vi producerar runt 29 000 kWh/år. Nu är vi inne på sjätte året och producerar fortfarande lika bra och vi pratar om att bygga mer, säger han.
Hur kom det sig att det blev solceller?
– Jag tyckte att det var spännande. Vi tittade på egen vindkraft men var lite osäkra på det och sen kom det här och priserna gick ner så att det blev vettigt, helt enkelt.
Även i Kinda kommun har användningen av solceller ökat starkt. Även här har ökningen skett utan större insatser från kommunen.
– Kommunen har börjat titta på solceller för kommunala fastigheter och vi erbjuder rådgivning för privata aktörer. Annars är det just privata aktörer som privatpersoner, lantbrukare och småföretagare som har byggt, säger Robert Klasson, energirådgivare för Kinda kommun.
Vad är nackdelarna med solenergi?
– Det finns andra länder som såklart har bättre förutsättningar rent ljusmässigt och på vintern sjunker produktionen här när elbehovet är som störst. Däremot är det så bra med solceller att nästan alla kan skaffa det och producera förnybar el oavsett om det är på ett stort fabrikstak eller litet fritidshus.