Vimmerby Tidning/Kinda Posten satsar i Ydre

"Ska vi vara relevanta för våra läsare kan vi inte bara bevaka de större städerna", säger Nils Olausson, publisher och vd.

Vimmerby Tidning/Kinda Posten och Correns frilansskribenter i Ydre. Från vänster: Victor Sundeborn, Anna-Karin Karlsson, Emmelie Borg och Lottie Rääf.

Vimmerby Tidning/Kinda Posten och Correns frilansskribenter i Ydre. Från vänster: Victor Sundeborn, Anna-Karin Karlsson, Emmelie Borg och Lottie Rääf.

Foto: Privat

Ydre kommun2020-04-11 09:00

2018 startade Vimmerby Tidning/Kinda Posten ett samarbete med Ydre 360-bloggare som rapporterat från orten. Nyrenoverade brandstationen, belysningen som ska påminna om solljus och få kossor att må bättre och ydrebon som blev digitalt isolerad när kopparnätet stängdes ner, är några texter som bloggarna skrivit. 

– Det här är verkligen ett lyft i vår bevakning i Ydre. Artiklarna har blivit väl lästa! Det är i mångt och mycket ett demokratiprojekt, säger Henrik Lindberg, projektledare.

Projektet som till viss del fått statligt stöd, ska nu bli ett permanent inslag i mediehusens rapportering. De nuvarande bloggarna i Ydre och de övriga 360-områdena i Tjällmo, Borensberg, Skärblacka och Vikbolandet blir anlitade som frilansskribenter.

– Projektet är jätteviktigt. För 30 år sedan kunde tidningarna ha stora lokalredaktioner. Den bemanningen kan vi inte längre ha, och då gäller det att hitta nya vägar, säger Nils Olausson.

I och med den nya satsningen kommer det tätare och mer kontinuerligt publiceras artiklar från Ydre. För att kunna läsa ydreartiklarna framöver, kommer läsarna att behöva en prenumeration på Vimmerby Tidning/Kinda Posten eller Corren. Tidigare har texterna varit öppna för alla.

– Vid årsskiftet tog stödet från staten slut. Det här är en satsning från vår sida – och den behöver finansieras, säger Nils Olausson.

Kommer de här orterna att slutas granskas av faktiska journalister?

– Nej. Tanken är inte att de här skribenterna ska göra tyngre journalistik av det slaget. När det är aktuellt kopplar vi in reportrar från redaktionerna, säger Henrik Lindberg. 

Vimmerby Tidning/Kinda Postens frilansreportrar i Ydre är för närvarande Anna-Karin Karlsson (tidigare Gustafsson), Lottie Rääf, Victor Sundeborn och Emmelie Borg.  

– Jag är jätteglad att det satsas på Ydrebevakningen igen. Att få ut vad som händer här är enbart positivt, säger Anna-Karin. 

Lottie Rääf instämmer.   

– Vi har prövat med bloggare en tid och har fått positiv respons då vi inte har någon lokalredaktion.

Emmelie understryker att landsbygden behöver så mycket publicitet som möjligt för att fortsätta vara levande.

– Jag är allätare och sugen att skriva om det mesta.

Alla fyra välkomnar tips och idéer på saker att skriva om via telefon, mail eller personlig kontakt. 

– Tips är guld värt och tas emot med stor tacksamhet, säger Victor.  
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!