Ydre satsar på att fler ska få fiber

Drygt 200 lägenheter har under 2019 försetts med fiber. Däremot kvarstår ännu installationen i de 82 lägenheterna på Solängens äldreboende.

Under 2019 gjordes mycket för att utöka fibernätet i Ydre. Under 2020 hoppas man kunna fortsätta i önskad takt.

Under 2019 gjordes mycket för att utöka fibernätet i Ydre. Under 2020 hoppas man kunna fortsätta i önskad takt.

Foto: Frida Enberg

Ydre kommun2020-01-11 16:00

Det är ett projekt som både Ydre kommun, och det kommunala bostadsbolaget Ydrebostäder, har genomfört tillsammans. Kommunen står för utbyggnaden av nätet, och Ydrebostäder står för fastighetsnätet och därmed även för den aktiva utrustningen i hyreslägenheterna.

Det är bolaget Vökby Bredband som har byggt fastighetsnäten i de drygt 200 hyresrätterna, och Ydre kommuns upphandlade entreprenörer som har schaktat och dragit fram fiber till fastigheterna och även gjort installationerna i marklägenheterna. 

Ambitionen var även att hinna bli klara med Solängens äldreboende innan året var över, men riktigt så långt hann man inte med.

– Vi valde att skjuta fram det så att inte installationen bara är halvgjord över jul- och nyårshelgerna. Under vintermånaderna kommer vi att börja i stället, säger Ydre kommuns fiberansvarige Glenn Gustafsson.

Det som har gjorts i anslutning till äldreboendet är att det har dragits fram fiberkablar i källarutrymmen och under marken, men det som återstår att göra är att gå in i lägenheterna för att slutföra installationen.

I Ydre pågår flera stora satsningar på fiberutbyggnad just nu. I november 2019 blev projektet med 277 fiberanslutningar i Torpa Sund färdigbyggt och mer är på gång.

– Det är otroligt stora projekt som man måste ta i flera etapper. Just nu finns det cirka 200 permanenthushåll i Ydre där det inte finns någon finansiering klar för hur de ska förses med fiber, men vi jobbar på det, säger Glenn Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!