Råås Diamant vann guld och mer därtill

Några kilometer utanför Österbymo verkar den framgångsrika hästuppfödaren Sara Wennerbo som nu nått framgångar med Råås Diamant.

Råås Diamant vann allt som gick på utställning i Holmtebo utanför Valdemarsvik.

Råås Diamant vann allt som gick på utställning i Holmtebo utanför Valdemarsvik.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-09-21 15:22

För närvarande går sex galanta ston av tre olika raser på betet i Råås. De minsta är B-ponnyer av rasen dartmoor, som det bara finns cirka 200 av i Sverige. De lite större är av rasen connemara som ska hålla sig under 148 centimeter och de största är PRE – Pura Raza Espanola. Det är den allra minsta damen i hagen som tog storslam nyligen.

undefined
Råås Diamant har ett föl i magen och ska snart lånas ut för att bli mer riden. Hon älskar fart.

Hur länge har du hållit på med uppfödning?

– Min första dartmoor är 18 år. Hon är född några timmar innan jag födde min son. Hästar har jag hållit på med i 30 år kanske.

Vi går in i den stora hagen. Sara berättar om den lyckade helgen när det var Dartmoor riksutställning ihop med en lokal utställning för connemara, på ett stort connemarastuteri i Holmtebo utanför Valdemarsvik.

– Jag ställde ut min femåring Råås Diamant. Det var väldigt få dartmoor på plats men sedan vann hon helt otroligt nog över alla connemaror också! Holmtebos connemaror är ju otroligt fina så det blev något alldeles extra, säger hon stolt.

undefined
Med många hästar läggs mycket tid på träning. I Råås kan de även träna hoppning.

I slutänden fick stoet 42 poäng vilket gav henne guldet.

– Första omgången fick jag inte till hennes trav vilket gjorde att hon fick lägre poäng. Men andra gången blev det bättre och de höjde poängen. När vi sedan hade stått fyra timmar i regnet för overallchampionatet fick jag kritiken att hon bara blivit finare och finare under dagen.

Råås Diamant blev unghästchampion på Dartmoor Riks när hon var två år och erövrade ett avelsdiplom när hon var tre och fick föl när hon var fyra. Nu är hon fem år och dräktig igen och i fin form med nya meriter.

undefined
Råås Diamant vann allt som gick på utställning i Holmtebo utanför Valdemarsvik.

– På lördag är hon med på Årets ponny-utställning i Vetlanda, där det är en representant från varje ras. Det är bara en dartmoor innan som vunnit det, och det var min hingst Figaro som jag hade i 14 år.

Diamants mamma Farina betar bredvid sin avkomma i lugn och ro. Hon är djupt svart till skillnad från Diamant som är svartbrun.

– Dartmoor är väldigt bra barnponnyer både för ridning och körning, perfekta för ridskola. De ridskolor som har skaffat en vill i regel ha fler.

undefined
Hennes mamma är svart, men Diamant är svartbrun
undefined
Sara Wennerbo har sex ston för närvarande. Här hoppas PRE-stoet Immaculada på lite kärlek.

Immaculada, en grå dam på 1,70 meter, är ett kelsjukt PRE-sto som kommer fram och lägger sitt stora huvud på min axel. Hennes päls är len och hästen har inte bråttom iväg utan tar chansen att få en kelstund. Sara har importerat henne från Spanien.

Alla sex stona har fina meriter, så Sara vet vad hon gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!