Ydreföretaget har fått en extern vd

Efter tre och ett halvt år som vd för Ydre Åkeri har Johan Ekevald lämnat över rodret till Erik Johansson som nu är extern vd.

Johan Ekevald är majoritetsägare och är kvar på morfar Haralds åkeri. Erik Johansson som återvänt till Ydrebygden har axlat vd-posten på Ydre Åkeri.

Johan Ekevald är majoritetsägare och är kvar på morfar Haralds åkeri. Erik Johansson som återvänt till Ydrebygden har axlat vd-posten på Ydre Åkeri.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-03-07 11:00

Född och uppvuxen i Ydre och en 19 år lång internationell karriär i ryggen, framför allt inom it-världen i Europa och Nordamerika. Nu är han nu tillbaka i Ydre igen. Som civilekonom i grunden beskriver Erik sin start på Ydre åkeri på följande sätt:

– Jag har funnits där i periferin några år med bokslut och rådgivning och sådant, fram till i våras. Då vi gjorde en förflyttning kring maj-juni som innebar att jag tog över jobbet med ekonomifrågor och blev ekonomichef. Under resans gång började vi dialogen om vd-posten. Det steget tar vi nu.

– Jag lägger mitt fokus på att bygga långsiktigt, skapa nya grundstrukturer för att kunna skapa en ny tillväxt i företaget. Vi har även påbörjat en digitaliseringsprocess under 2020 som vi kommer att fortsätta med under 2021. Den kommer jag att hålla i.

Ydre Åkeris kärnverksamheten är enligt Erik Johansson transporter och återvinning av olika material.

– Vi tar hand om allehanda material, med målet att ha en så hög återvinnings- och återanvändningsgrad som möjligt. En viktig del av verksamheten är knuten till energiåtervinning som sker i värmeverk, men vi jobbar med omfattande innovation runt alternativa sätt att återanvända material som i dag bränns.

Utöver att Johan Ekevald inte längre kommer vara vd så blir det inga större förändringar i företaget i dagsläget. 

– Johan kommer vara kvar och fokusera på affärsutveckling och försäljning. Utöver nytt ledarskap så sker inget större. Vi kommer vara detsamma för både kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Vad tror du blir den största utmaningen med din nya tjänst?

– Det är osäkerheten kring effekterna av covid-19 samt att balansera tillväxt och struktur, svarar Erik Johansson.

Johan Ekevald berättar:

– Jag tog över i juli 2017 och har ju varit med om en kanonresa. Vi mer än fördubblade omsättningen under 2020 så det blev en rejäl rivstart. Jag får en större roll inom försäljning nu som jag tycker är extra roligt, medan Erik får skapa ordning och reda och ta emot mina galna idéer, skrattar han.

Det var Johans morfar Harald Karlsson, som startade Ydre Åkeri för ganska exakt 50 år sedan. Hans son Peter Karlsson tog sedan över och nu är det grundarens barnbarn som fortfarande äger, men inte längre leder åkeriet. 

Idag har de även sex bilar rullandes i Skåne och en station i Olofström. Totalt sysselsätter de 15-20 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!