17-åring jagades av polis – körde av vägen

Polisen tog upp jakten på en bil som misstänktes ha använts vid ett inbrott. Den 17-årige föraren körde av vägen och har nu åtalats för vårdslöshet i trafik.

Bilen körde av vägen i närheten av Rydsnäs. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Bilen körde av vägen i närheten av Rydsnäs. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Ydre2023-01-15 20:00

Det var under natten till den 18 december förra året som polisen fick larm om att det skett ett inbrott i en butik i Ydre kommun. När polisen kom fram till platsen upptäcktes däckspår i snön. Det såg ut som om någon rivstartat. 

Polisen började söka efter bilen och i närheten av Sund, utanför Österbymo, fick patrullen syn på en bil. Patrullen började följa efter bilen som efter ett tag ökade hastigheten till cirka 100 kilometer i timmen. "Väglaget är halt och bilen är nära flertalet gånger att åka av vägen", skrev en av poliserna senare i en rapport. 

Biljakten fortsatte förbi Rydsnäs. Vid länsgränsen mellan Östergötland och Jönköpings län fick bilen sladd och körde av vägen. 

Polisen kunde omgående gripa två personer som suttit i bilen, däribland den 17-årige pojken som, enligt åklagaren, körde bilen. En tredje person sprang till skogs, men kunde senare gripas. I bilen hittade polisen stöldgods från butiken. 

17-åringen har nu åtalats för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. I förhör har han nekat till att det var han som körde bilen. 

– Jag har bara suttit som passagerare, jag har inte kört bilen, säger den åtalade tonåringen i förhör. 

En polisman som deltog i insatsen har intygat att han är 100 procent säker på att det var 17-åringen som satt bakom ratten när olyckan inträffade. Polismannen är kallad att vittna under den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!