40 Ă„r av bevarande vid kvarnen

Föreningen RÄÄs kvarns vÀnner firar i Är 40-Ärsjubileum och till helgen Àr det dags för kvarndagarna. DÀr kommer de att vara nÀrvarande för att visa det historiska arvet som finns bevarat.

En gÄng i tiden fanns Àven ett sÄgverk hÀr.

En gÄng i tiden fanns Àven ett sÄgverk hÀr.

Foto: Max Elofsson

YDRE2019-07-18 21:00

Historien om RÄÄs kvarn i nÀrheten av Ramfall i Ydre kommun, strÀcker sig lÄngt tillbaka i tiden. HÀradshövding Johan Svanhals och hans hustru MÀrta Kristina GyllenstÄhl ansökte 1741 om att fÄ anlÀgga en kvarn vid RÄÄs. Bristen pÄ kvarnar i socknen var stor och dÀrmed blev transporterna av spannmÄl lÄnga, men att anlÀgga denna vattenkvarn skulle hjÀlpa bygden mycket.

1953 upphörde driften av kvarnen. I dag handlar det mesta av arbetet i trakten om att bevara kvarnen och de omkringliggande byggnaderna. RÄÄs kvarn Àr i dag ett byggnadsminne, vilket innebÀr att det inte gÄr att bygga om hur som helst, utan det ska bevaras i det skick som det var nÀr det stÀngde igen. Föreningen RÄÄs kvarns vÀnner arbetar helt ideellt och i Är firar de 40-Ärsjubileum.

FrÄn början var de fyra personer som startade föreningen, i dag Àr det Urban Olsson och Börje Samuelsson som Àr kvar, men dÀremot har flera andra boende i trakten anslutit sig för att vara med i föreningen och verka för RÄÄs kvarns framtid.

– Jag tror inte att nĂ„gon av alla som Ă€r hĂ€r och hjĂ€lper till, ser det som en uppoffring. Utan de har ett bevarandeintresse och kamratskapskĂ€nsla som Ă€r stark, sĂ€ger Urban Olsson som Ă€r sekreterare i föreningen.

PÄ fredag och lördag hÄller de öppet hus dÀr allmÀnheten kan komma för att fÄ fördjupad information om RÄÄs kvarns historia och kulturella arv. Föreningsmedlemmar frÄn RÄÄs kvarns vÀnner kommer att vara pÄ plats för att berÀtta och guida besökarna genom omrÄdets byggnader. RÄÄs kvarn-omrÄdet gÄr under ramen för att vara ett arbetslivsmuseum.

Inför helgens kvarndagar sÄ Àgnar föreningen hela veckan Ät att fixa och ordna sÄ att omrÄdet Àr i fint skick. Vissa mindre smÄbyggnationer sker, det mÄlas om och mycket annat har gjorts under veckan.

– Vi började redan i söndags och kommer att hĂ„lla pĂ„ med arbetet sĂ„ lĂ€nge som det behövs. Vi vill att det ska se bra ut inför helgens kvarndagar, sĂ€ger Urban Olsson.

Ett lite större projekt som de har jobbat med Àr att bygga om delar av vattenrÀnnan som ledde fram vatten till kvarnen. Gabriel Moberg har stÄtt med verktyget skrÀyxa för att skapa nytt trÀunderlag till vattenrÀnnan. Just skrÀyxen anvÀnds för att skapa ett gammalt utseende.

– Det gĂ„r Ă„t en ordentlig matlĂ„da för att orka med, sĂ€ger Gabriel Moberg.

Gabriel Moberg Àr en av alla som bor i nÀrheten och dÀrmed engagerar sig för kvarnens bevarande.
Gabriel Moberg Àr en av alla som bor i nÀrheten och dÀrmed engagerar sig för kvarnens bevarande.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om