70 årig erfarenhet hyllas i Rydsnäs

Einar Carlsson visste nog inte hur stort hans livsverk skulle kunna bli då han 1947 startade vad som senare skulle bli till dagens Motorcentralen i Rydsnäs AB.

Motorcentralen i Rydsnäs AB har en 100 procentig satsning på skogsmaskiner.

Motorcentralen i Rydsnäs AB har en 100 procentig satsning på skogsmaskiner.

Foto:

Ydre2017-10-30 11:00

Peter Carlsson möter upp på den stora planen framför den stora verkstadslokalen i Rydsnäs. Peter Carlsson började arbeta med sin far i verkstaden redan 1965.

Minnesvärd period

- Då var det mest traktorer, bilar och lastbilar som vi skruvade med, fast tre år senare så blev det mer och mer skogsutrustning och dåtidens skogstraktorer för min del, berättar Carlsson.

- Det stora genomslaget kom under 70 talet då den så populära Mini Brunetten kom ut på marknaden. Vi hade servicen på dessa maskiner och det var en minnesvärd period, då jag mestadels åkte över stora delar av Sverige med husvagnen för att hjälpa förarna och ägarna.

- Denna period exploderade vår marknad, då maskinerna blev fler och fler och visst fanns det sina brister för oss att ordna till. Detta ledde till att vi tidigt blev experter på skogsmaskiner.

Förstående hustru

1972 bestämde sig Peter Carlsson för att ta över verksamheten efter sin far, och 1987 byggdes en större lokal på den platsen där företaget finns idag. För Carlsson fortsatte åren med servicebussen ute i fält och på fritiden körde han speedway och motorcross för att få något annat att tänka på.

- Under alla dessa år har det krävts en förstående hustru vid som ställer upp på detta, informerade Carlsson.

Rik erfarenhet

De populära skogsmaskinerna av märket ÖSA, blev uppköpta och bytte namn till FMG, Timberjack för att under senare år bära en John Deere logga.

Motorcentralen i Rydsnäs har varit en trogen servicepartner för denna koncern och drivs som en fristående serviceverkstad. Idag har John Deere nio egna serviceställen över landet och det finns 21 externa som är anslutna till märket.

Under åren som gott har Motorcentralens ägare och personal samlat på sig en rik erfarenhet för att snabbt kunna underlätta för maskinägarna som kanske står stilla i väntan på reparation. Tre servicebussar står nu till kundernas hjälp som finns över ett stort område.

Nyheter

I reservdelslagret finns mellan 3 000 och 4 000 artiklar till ett lagervärde av fyra miljoner kronor. Lagret är uppbyggt manuellt med artiklar som bedöms behövas oftare, detta för att minska väntetiden för kunden.

För att fira detta 70 års jubileum ordnades ett öppet hus på Motorcentralen och flera representanter från svenska John Deere Forestry var på plats för att gratulera Carlsson och samtidigt visa upp lite nyheter inför besökarna.

Minskat marktryck

Runt grusplanen fanns flera samarbetspartner samt Simon Promotion som ordnade raggmunk och fläsk till besökarna.

Personal från skogsmaskinstillverkaren presenterade några uppskattade finesser på maskinerna. Den skotarmodellen som fanns på plats har fått ett ökat avstånd mellan hjulen baktill på vagnen för att med hjälp av monterade band minska marktrycket.

Gratulationer

Även det tidigare populära IBC (kranspetsstyrningen) som funnits på skotarna under några år för att underlätta och mjukgöra krankörningen, kommer även på skördarna i slutet av året.

Detta har en märkbar skillnad för förarna och på skotarna där studier har gjorts framkommer det att föraren känner sig piggare efter en arbetsdag, och produktionen ökar ändå.

Vidare så sker ett stort arbete med motorerna. De förses med AdBlue och partikelfilter för att få dem mer miljövänliga.

Grusplanen fylls av fler och fler besökare denna högtidsdag för att gratulera VD:n och hans åtta anställda.

Peter Carlsson Motorcentralen Rydsnäs, firade företagets 70 års jubileum med öppet hus. Foto: Morgan Karlsson
Peter Carlsson Motorcentralen Rydsnäs, firade företagets 70 års jubileum med öppet hus. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om