Åkerlind: "Har varit förskonade tidigare"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind följer den höga smitspridningen i Ydre och Åtvidaberg, de två kommuner i länet som hade mycket hög smittspridning under förra veckan.

 "Ydre har varit väldigt förskonat genom pandemin. Det har medfört att nästan hela befolkningen varit mottaglig för infektionen", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

"Ydre har varit väldigt förskonat genom pandemin. Det har medfört att nästan hela befolkningen varit mottaglig för infektionen", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Foto: Victor Bomgren

Ydre2021-05-07 14:22

Ydre kommun är den kommun i landet som hade högst smittspridning per invånare under förra veckan. 

– Där har man gått nästan från noll. Ydre har varit väldigt förskonat genom pandemin. Det har medfört att nästan hela befolkningen varit mottaglig för infektionen. Därför blir det så intensivt när det vänder, säger Britt Åkerlind.

I både Ydre och Åtvidaberg står skolor för en stor del av ökningen. 

– Skolan är en särskild miljö. Barn har naturligt mindre förståelse för att hålla avstånd. De är också nära varandra på raster. 

Men det är inte enbart skolor som står för den höga ökningstakten.

– I Åtvidaberg har vi också kännedom om spridning på arbetsplatser.

Kan du se eller bedöma om smittspridningen är på väg ner i dessa båda kommuner?

– Nej, jag kan inte säga när det vänder. Smitspridningen går som i vågor. Just nu är i det mest i dessa kommuner. Tidigare har vi haft stor smittspridningen exempelvis i Norrköping. 

I Åtvidaberg har en privatperson på eget initiativ studerat hur kunder följer rådet att handla ensam . Vid tre tillfällen under vardera en dryg halvtimme noterade han att 246 kunder gick in i en livsmedelsbutik. Mer än hälften av dem var i sällskap med en eller flera personer.

–  Vi får också denna information till oss. Det gäller fortsatt att bara en i familjen ska gå in i butiken. Men tyvärr finns det en del medborgare som struntar i detta och vi har inga medel att lagföra någon, säger Åkerlind. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!