– Jag kommer från en arbetarfamilj. Pappa slet på fabrik hela livet och mamma var hemmafru. Jag var den första i släkten som läste på universitet. Jag brukar skämta om att jag är en sosse-produkt, som hoppat av grundskolan, läst in det och nu är jag förskollärare och politiker, säger Anna-Lena Svensson, Socialdemokraternas förstanamn i Ydre.
Om partiet får styra kommunen efter valet vill de minska storleken på barngrupperna i förskolan samt anställa en ”äldrecoach” som kan samordna aktiviteter, kulturevenemang och traditioner för kommunens äldre invånare. Dessutom vill de avskaffa den lunchavgift som kommunens vårdnadshavare i dag betalar för kosten åt sina gymnasieungdomar. Det rör sig om 700 kronor per elev och termin.
– Många kan betala de där 700 kronorna per termin, men för vissa kan det vara tufft.
En hållbar arbetsmiljö inom vård och omsorg är också en prioriterad fråga för partiet. Bland annat vill de jobba för att avveckla delade turer och ha heltidsanställningar som norm.
Som en del i den hållbara arbetsmiljön vill Socialdemokraterna också införa språkkrav i kommunens verksamheter, både inom äldre- och barnomsorgen. Anna-Lena är dock noga med att belysa att språkkravet inte bara ska ses som ett krav från deras sida, utan de vill också erbjuda språkutveckling inom kommunens arbetsplatser.
– De som inte har svenska språket fullt ut ska fortfarande ha möjlighet att söka jobb hos oss och få stöd i sin utveckling. Det handlar inte om att ”kom inte hit”, utan vi vill och måste ha all personal som vi kan få, men språket är jätteviktigt. Blir det fel i till exempel medicinhantering så kan det ju handla om liv och död.
– Jag hoppas att vi kommer igång med språkutvecklande verksamheter, att någon i sin tjänst kan stödja dem som behöver det. Det finns kommuner som har gått i förväg och det finns digitala utbildningar som man kan göra i både svenska och fackspråk.
Anna-Lena själv brinner lite extra för skola och barnomsorg.
– Om vi får trygga unga vuxna så får vi igen det senare.
Vad vill ni konkret göra för att uppnå den tryggheten hos barn och unga?
– Satsa på fritiden, både föreningar och vår fritidsgård. Det är också viktigt att man, framför allt inom förskolan, stärker självkänslan hos barnen så att de blir trygga. De frågorna är jätteviktiga för oss.