Apoteksprofilen trappar ner till tre dagar i veckan

Åke Johansson, receptarie på apoteket i Österbymo sedan 15 år tillbaka, ska trappa ner till våren. Men sluta tänker han inte.

Åke Johansson på Apotek Räven är ett bekant ansikte för byborna.

Åke Johansson på Apotek Räven är ett bekant ansikte för byborna.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-01-01 11:00

När Åke tänkte sadla om och utbilda sig till receptarie, arbetade han först på apotek under ett halvår för att se om det var rätt väg för honom.

– Jag trivdes, när jag började studera var det ju intressanta ämnen som kemi och farmakologi. 

Efter studierna jobbade han på apotek i Eksjö, Vetlanda och Kisa innan han för 15 år sedan hamnade på apoteket i Österbymo.

undefined
Åke Johansson på Apotek Räven är ett bekant ansikte för byborna.

Här har han för det mesta arbetat ensam, men Marie Johnsson, som har hållit på med varuplockande, har varit till ovärderlig hjälp.

– Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig här utan henne. Och under ombyggnationen här har hon gjort ett fantastiskt jobb, säger Åke som verkligen tycker att hon är värd sin semester i anslutning till jul och nyår.

Att vara receptarie på en liten ort som Österbymo är speciellt.

– Det är väldigt trevligt. I och med att det bara är stamkunder så blir det så familjärt. När folk kommer in och har hälsoproblem blir det ju att man kommer dem väldigt nära. Man får ett nära förhållande till väldigt många.

Är det bara positivt?

– Njae, det kan ju vara nackdelar ibland kanske, när man möter folk, och man vet mer om dem än vad de kanske skulle önska, säger han ödmjukt och förstående. 

undefined
Åke Johansson siktar på att jobba till han fyller 70 år om fem år.

– Men jag upplever ju att fördelarna vida överstiger nackdelarna. Folk har förtroende för mig och de tror mer om mig än vad jag egentligen är kapabel till, skrattar han.

Åke har oroat sig för Apotekets framtid i Ydre. Covid gav en väldig skjuts åt e-handeln. Branschen förändrades och konkurrensen blev större. Att jobba på ett litet apotek är inget som lockar så många. Rädslan för nedläggning har lurat i bakvattnet för Åke.

– I Mariannelund körde man med inhyrd personal i tio år. De flög in folk från Norrland och lockade med hotell. Men till slut gick det inte och de stängde butiken, konstaterar han. 

undefined
Två dagar i veckan står Anna Möller bakom disken tills vidare.

Men nu ser han ljuset i tunneln. Nu har han hittat Anna Möller som är inne och arbetar och lär sig butiken.

Anna har tvillingar som blir två år i april och tanken är nu att hon ska arbeta två dagar i veckan och Åke tre dagar. Anna är apotekare sedan 2017 och har nu börjat bli varm i kläderna efter mammaledigheten.

– Åke är en stor förebild på många sätt. Kunskapsmässigt och med sitt kundbemötande. Det är en stor utmaning att ta sig an det här, men jag ska göra mitt bästa, säger Anna.

– Mina bästa råd, var dig själv. Du är både skärpt och varm så det kommer gå jättebra, säger Åke.

undefined
Anna Möller välkomnas av Åke Johansson. Tillsammans bemannar de nu Apoteket Räven i fortsättningen i Österbymo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!