Årliga metartävlingen lockar Håkan hem från Malmö

Den årliga metartävlingen, anordnad av Möckeln-Skirsjöns fiskevårdsförening, närmar sig. Ordföranden Håkan Nordlund bor i dag i Malmö, men traditionen i södra Östergötland lockar honom tillbaka varje sommar.

Inger Skärby Nordlund och Håkan Nordlund utanför deras timmerhus på Näset vid Skirsjön.

Inger Skärby Nordlund och Håkan Nordlund utanför deras timmerhus på Näset vid Skirsjön.

Foto: Privat

Ydre2022-06-04 19:00

– Vi har nog haft den här tävlingen i 15 år nu, men vi hade lite problem under pandemin och fick ställa in något år när det var som mest akut. Idén är egentligen att knyta ett nätverk mellan de som bor runt sjöarna, berättar Håkan Nordlund, ordförande i Möckeln-Skirsjöns fiskevårdsförening.

Årets tävling äger rum den tredje juli, vid Näset vid Skirsjön. Vinsten tilldelas deltagarna som får den största totalvikten på sin fångst.

– Den som vann förra året fick nästan fyra kilo på tre timmar, jag kan inte förstå det. Man får inte fiska gädda för det räknas inte in i mete, men nästan allt annat räknas, så som mört, stäm och abborre. En duktig fiskare får upp emot 100 fiskar på de här tre timmarna.

undefined
Inger Skärby Nordlund och Håkan Nordlund utanför deras timmerhus på Näset vid Skirsjön.

Fiskevårdsföreningens intäkter kommer från de fiskekort som säljs under året, vilka därefter används för att finansiera den årliga metartävlingen. Priser, korv och dricka ska inhandlas. Tävlingen brukar kosta upp emot 5 000 kronor att anordna, beroende på antal deltagare.

– Alla barn får priser och sedan är det vinnare i både dam- och herrklass. Priserna brukar vara fiskeutrustning, som drag, spön och håvar till exempel. Det är inga stora grejer, men det är grejer som har med fiske att göra. Varje barn får åtminstone ett drag.

Deltagarantalet har under årens gång varierat.

– Rekord är 100 deltagare, men det brukar vara runt 50-70. Det beror lite på vädret. Är det fint väder så brukar det komma fler. 

undefined
Metartävlingen är en årlig tävling anordnad av Möckeln-Skirsjöns fiskevårdsförening.

Vad har du för förväntningar på årets tävling?

– Att vi ska närma oss rekorddeltagandet igen, naturligtvis, skrattar Håkan Nordlund, fortsätter:

– Vi hoppas på upp emot 100 deltagare, då blir det fullt ös. Men annars är det framför allt att alla ska få prata, träffas och skvallra. Det är viktigt för oss att genomföra det här varje år. Det är roligt att lära känna folk och att känna igen varandra när man träffas ute på sjön eller i byn sedan. Det här blir som ett sätt att bygga ett nätverk runt Söderhult och Ydrefors.

Håkan Nordlund bor numera, tillsammans med sin fru, i Malmö, men traditionen i södra Östergötland lever kvar.

– Jag har varit utanför Ydrefors varje sommar i 40 år nu. Vi har en liten skogsfastighet nära Skirsjön och jag har varit ordförande i föreningen av och till i tio år nu. Jag kommer från Norrland och södra Östergötland är som mini-Norrland, otroligt vackert.

Nästan alla fiskar, utom gädda, är godkända att meta under tävlingen.
Nästan alla fiskar, utom gädda, är godkända att meta under tävlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!