Pettersson (M) vill göra Ydre mer attraktivt

Egenkontrakterade familjehem och attraktiva seniorboenden. Det vill Klas Pettersson, Moderaternas förstanamn i Ydre, se i kommunen om Moderaterna kommer till makten efter valet.

Klas Pettersson är Moderaternas förstanamn i Ydre.

Klas Pettersson är Moderaternas förstanamn i Ydre.

Foto: Agnes Ganestål

Ydre2022-09-06 05:00

Klas Pettersson har sympatiserat med Moderaterna sedan sin ungdom, men sitt nuvarande politiska engagemang har han bara haft sedan 2017.

– Då kände jag att jag hade lite mer tid, så då blev jag aktiv. Det tar ju tid att vara fritidspolitiker.

 Varför just Moderaterna?

– Det är där jag passar bäst in. Jag tycker inte att man ska skattas ihjäl och man ska ha frihet själv.

undefined
Moderaterna i Ydre vill skjuta till mer medel åt föreningslivet i kommunen.

Vad vill Moderaterna göra om ni kommer till makten vid valet?

– Det kommer att bli ett samstyre mellan olika partier här nere. Vi alla vill få Ydre framåt. Det som skiljer oss är att vi har konkreta idéer kring hur det ska exploateras. Exempelvis vill vi få in mer invånare genom att få fram attraktiva seniorboenden och på det sättet få bostadsmarknaden att röra på sig.

Klas Pettersson vill också skjuta till mer medel till föreningslivet, så att de kan utveckla sina verksamheter och barnfamiljer kan utöka sina aktiviteter. Vilken summa Moderaterna kan tänka sig att skjuta till kan Klas Pettersson dock inte svara på.

– Jag tänker att summan får stå i relation till vad föreningarna kommer med för förslag. Det är svår att specificera, men vi är för en utveckling och vill gynna ideella krafter. Vi behöver stimulera alla parter för att kunna växa – allt ifrån näringsliv till föreningsliv och skola.

undefined
En viktig fråga för Klas Pettersson är att Ydre får förbli en egen kommun.

Har du några konkreta tankar vad gäller skola?

– Vi har en fin skola med bra resultat och det ska vi värna om. Jag har inga konkreta förslag på hur vi ska göra skolan bättre, men jag känner att vi inte ska skära något i deras ekonomi.

Klas Pettersson lyfter kommunens familjehemsplaceringar hos privata aktörer. Han vill se egenkontrakterade familjehem, i syfte att hålla ner kostnader och inte skilja barn från sin hembygd.

– Vi borde försöka jobba med det problemet själva här, med hjälp av förebyggande åtgärder och egenkontrakterade familjehem.

undefined
Klas Pettersson vill se egenkontrakterade familjehem, i syfte att hålla ner kostnader och inte skilja barn från sin hembygd.

Hur skulle det fungera ekonomiskt?

– Det skulle kosta mindre och jag tror att det är det bästa för både barnen och kommunen. Att flytta ett barn från den här miljön och splittra en familj tror inte jag är den rätta lösningen, utan man måste jobba mer med olika stödformer.

Klas Petterssons hjärtefråga är att Ydre ska förbli en egen kommun.

– Det finns en kommunutredning som är framtagen 2020 som säger att vi är för små som det ser ut nu. Vi måste göra det attraktivt och vi måste bli starkare som kommun.

Klas Pettersson har varit aktiv inom Moderaterna i Ydre sedan 2017.
Klas Pettersson har varit aktiv inom Moderaterna i Ydre sedan 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!