Berusad 52-åring körde fyrhjuling – frias ändå

En 52-årig man hade 2,14 promille alkohol i blodet när han körde en fyrhjuling. Men nu har Linköpings tingsrätt friat mannen eftersom åklagaren i sin stämningsansökan påstod att mannen körde en motorcykel.

Ydre2022-09-01 17:43

Det var den 15 juli förra året som ett vittne såg när 52-åringen körde fyrhjuling i Ydre kommun. Vittnet, som uppfattade att 52-åringen var påverkad av alkohol, såg när mannen körde in i en lyktstolpe. Polis kom till platsen och det visade sig att 52-åringen hade 2,14 promille alkohol i blodet. 

52-åringen åtalades i mars i år för grovt rattfylleri. Åklagaren skrev i stämningsansökan att mannen körde en motorcykel vid det aktuella tillfället.

Under rättegången, som nyligen hölls i Linköpings tingsrätt, uppgav 52-åringen att han inte mindes händelsen och att han i övrigt inte ville lämna några kommentarer. Domstolen anser dock inte att det finns någon anledning att betvivla de uppgifter som vittnet lämnade och finner det utrett att 52-åringen verkligen hade 2,14 promille när han körde fordonet. Däremot anser inte rätten att det var en motorcykel som mannen körde. Enligt rätten är den fyrhjuling som 52-åringen körde att betrakta som en terränghjuling

Enligt tingsrätten finns det "formella hinder" att döma 52-åringen för brott eftersom åklagarens gärningsbeskrivning inte omfattar det fordon som han körde. Följden av tingsrättens resonemang är att 52-åringen helt frias – trots att det alltså anses bevisat att han körde ett fordon under påverkan av alkohol. 

Åklagaren har möjlighet att överklaga den friande domen senast den 20 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!