Beslut att sälja Ydresalen till Filadelfia

Mycket talar för att det var den största åhörarskaran någonsin vid ett sammanträde med Ydre kommunfullmäktige. Kanske var intresset, om vi ser procentuellt till antalet röstberättigade, störst någonsin i Sverige. Som om ett fullmäktigemöte i Linköping samlat 8 000 åhörare. Men trots uppslutningen, gick beslutet åhörarna emot, och det muttrades besvikna kommentarer när Ydreborna traskade ut i den mörka novemberkvällen; ”lika bra de säljer hela kommunhuset till Filadelfia”.

Alla stolar som fanns att uppbringa krävdes för att rymma åhörarskaran som tog chansen att delta när Värdshusfrågan diskuterades. I förgrunden ordf Anders Andersson (C), vice ordf Jonas Fingalsson (S) och mötessekreteranden Pär Fransson, tillika kommunchef. 
Foto: Alf Wesik

Alla stolar som fanns att uppbringa krävdes för att rymma åhörarskaran som tog chansen att delta när Värdshusfrågan diskuterades. I förgrunden ordf Anders Andersson (C), vice ordf Jonas Fingalsson (S) och mötessekreteranden Pär Fransson, tillika kommunchef. Foto: Alf Wesik

Foto:

Ydre2016-11-23 07:00

Det var långt mer än fullsatt i Ydresalen, ironiskt nog den lokal hela frågan handlar om – förmodligen över 200 personer. Vilket är anmärkningsvärt mycket i en kommun med drygt 3 000 röstberättigade invånare.

Den namninsamling som gjordes inför mötet samlade på någon vecka in 479 namn, vilket också är anmärkningsvärt.

Det handlar således om en fråga som berört hela bygden under många år. Alla vet att turerna har varit många kring några av de mer utmärkande fastigheterna i centrala Österbymo, nämligen Hotellet, kanske mer känt som Ydre Värdshus eller Österbymo Värdshus, men tillhörande samlingslokaler i form av Ydresalen och Bulesalen.

Verksamheten har fungerat som den var ämnad, alltså hotell, värdshus och restaurang, under tidsperioder till och ifrån. Men det har också varit långa perioder av tomma lokaler, där krögare misslyckats, där olika ansträngningar att få intresserade arrendatorer eller köpare, har misslyckats.

Moderat avslag

Kommunens ledande politiker har bollat frågan fram och tillbaka och enligt de senaste besluten har kommunstyrelsen bestämt att halva fastigheten, delen med Ydresalen med annex samt Bulesalen med tomtmark, ska säljas till Filadelfiaförsamlingen för 650 000 kronor. Vidare ska restaurangdelen hyras ut till pizzerian på orten, samt ska HVB-hemsdelen användas av kommunen själv, så länge de behoven finns.

Samtliga politiska partier, utom moderaterna, stod bakom denna lösning. Moderaten Henric Isaksson vill istället att kommunen ska behålla alltsammans åtminstone till dess verksamheten i Rosa Huset avvecklats.

Det var när dessa planer verkligen gick fram i sin helhet bland företagare i bygden, bland butiksinnehavare, bland alla invånarna, som det snabbt växte från svåra vindbyar, till full storm i lilla Ydre kommun. Kulmen nåddes vid själva fullmäktigemötet när det närmast var orkanvindar.

Organisationen Värdshusets vänner, som funnits under en längre tid, fick förnyade krafter att protestera, medborgare protesterade, pensionärsorganisationerna protesterade – och alla var överens om att den föreslagna lösningen inte skulle vara till gagn för samhällets framtid.

Endast privat dans

Församlingen har aviserat, men inget finns nedskrivet eller avtalat, att det är okej att hyra lokalerna för den som vill, att det är okej att dricka alkoholhaltiga drycker i lokalerna även i framtiden, men att det ska ske när den hyrs av privata sällskap.

Samma sak med dans – sådan får endast förekomma när det är en privat tillställning.

Ingen ersättare

Men ingen av alla tunga uppvaktningar och protester hjälpte. Vid det senaste sammanträdet bibehöll majoriteten sina respektive inställningar, det vill säga centern, socialdemokraterna och kristdemokraterna.

Moderaterna bibehöll sitt yrkande som innebär att kommunen ska behålla alltsammans tills vidare.

Däremot anmälde Miljöpartiet och Fredrik Skillermark att man tagit intryck av det väldiga engagemanget och därför ville ha frågan återremitterad ännu en gång. Och denna gång under en längre tid, för ordentlig beredning.

Först ställdes frågan om antingen återremittering eller avgörande under kvällen. Det blev votering, och avgörandelinjen vann med siffrorna 11 för och 8 emot och 2 ledamöter som avstod på grund av jäv. Några ersättare hade inte kallats in när frågan avgjordes.

Eftersom frågan redan återremitterats en gång tidigare krävdes en majoritet, istället för enkel majoritet, det vill säga en tredjedel av rösterna.

Därefter ställdes majoritetens förslag mot moderaternas, och kommunstyrelsens linje vann. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om