I måndags kväll samlades fullmäktiges ledamöter i Ydre till årets första sammanträde och ordförande Anders Andersson kunde hälsa 18 ordinarie ledamöter och tre ersättare välkomna. Först ut var ärendet om ett bidra ekonomiskt till ångbåten Boxholms II:s årliga drift. Ärendet var uppe redan på fullmäktiges föredragningslista i november förra året men återremitterades då de 80 000 kronorna som Ydrepolitikerna då ville ta beslut om inte riktigt räckte till.
- Nej, det blev inte riktigt som vi tänkt. Nu får vi betala 150 000 kronor, vilket är lika mycket som Boxholms kommun. Tranås kommun betalat 300 000 kronor för ångbåtens drift under 2018, sa Sven-Inge Karlsson (S) och yrkade bifall.
Fullmäktige beslutade att bidra med 150 000 kronor till Boxholm II:s drift under kommande år.
Nästa punkt på dagordningen var beslut om att Ydre kommun ska gå i borgen för ett lån till Rydsnäs Livs AB om 300 000 kronor.
Det blev ett ja till borgensåtagandet som ska gälla i fem år och nedsättas med 60 000 kronor för varje år.
Anders Gunnar (C) valdes in som ny ersättare i Myndighetsnämnden.
Efter valärendet, som var ett denna kväll, var det dags för diskussion kring ett medborgarförslag om stöd till föreningar för integrationsarbete. Förslaget presenterades av förslagsställaren själv, Göran Lövborn från föreningen Kvar i Ydre.
- Det här är en viktig fråga och ger en stark skjuts på integrationen för Ydre kommun, sa Göran Lövborn.
Lövborn föreslår i sin motion att föreningar som är verksmamma med integrationsarbete i Ydre får möjlighet att söka de medel som regeringen tidigare aviserat ska gå till Ydre kommun för ensamkommande asylsökande som fyller 18 år.
Fullmäktiges beslut blev att föreningar och organisationer som har verksamhet i Ydre ska ges fortsatt möjlighet att söka pengar från kommunen för integrationsarbete och att kommunen ser mycket positivt på föreningarnas och organisationernas engagemang i integrationsarbetet. Dock kommer kommunen inte att definiera ett särskilt årligt belopp utan kommer att pröva alla ansökningar utifrån bidrag till helhet med arbetet med integrations i Ydre och kommunens kostnader för detta.
Kristdemokraten Bengt Malm är en flitig motionär och det visade han även i måndags, då han hade lämnat in tre stycken. Först ut var en om kommunalförbundet ITSAMS:s IT-policy som kort och gott gick ut på att kommunalförbundet envist vägrar att följa Sveriges grundlagar.
Bengt Malms andra motion handlade om att Ydre kommun bör ompröva beslutet att inte låta de ensamkommande asylsökande som fyllt 18 år få stanna i Ydre.
- Det är tydligt av regeringens synpunkter, som snart blir lag, att det är viktigt att inte störa dessa ungdomars integrationsprocess.
Fredrik Skillermark (MP) hängde på Malm och ville utreda ett samarbete med föreningen Kvar i Ydre.
Christer Wiström (M) menade att Malm har ett ärligt syfte i sin motion men att han ger sig på en frågeställning som inte är varken svart eller vit:
- Jag vill vända på det och säga att Ydre har onekligen tagit på sig ett stort ansvar när man tagit emot ensamkommande ungdomar och påstående att Ydre skulle vara oetiskt får stå för Malm själv. jag vill bara avslutningsvis säga som Malms egen partiledare Ebba Busch Thor har sagt, att besluten ska vila på myndighetens bedömning.
Anna-Lena Svensson (S) tittade mot Malm och sa:
- Lägg inte dina värderingar på oss andra.
- Jag är inte främlingsfientlig, kontrade Malm.
Fullmäktige avslog motionen. Bengt Malm och Fredrik Skillermark reserverade sig, vilket även René Mraule (MP) gjorde.
Kvällens sista motion från Bengt Malm handlade om att Ydre kommun bör prioritera satsningar som gör att skolorna kan behålla sin höga kvalitet. Motionen lämnades vidare till kommunstyrelsens för beredning.
Nästa fullmäktige är den 23 april och då ska en timme ägnas för debatt och förslag om vilka tre ämnen som ska debatteras ska vara inlämnade två veckor innan.