Det har varit några intensiva och lärorika år för de som engagerat sig för bredbandsnätet på Asby Udde. Det framgick under tisdagen i Dämshults bygdegård. Representanter från styrelsen i För Bredband Asby uddes ekonomiska förening var där för att berätta om resan de gjort tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland, Kinda Ydre Sparbank, fastighetsägare, entreprenörer med flera.
Många är de avtal som skrivits med markägare om grävningstillstånd, upphandlingar av entreprenörer, styrelsemöten, byggmöten, ansökningshandlingar, ärenden och samråd som ägt rum för bygdens framtid med bredband.
Alla var rörande överens om de positiva effekter det får för en vidsträckt kommun som Ydre. Fibertätt trots långa avstånd, gör att fler tillbringar mer tid än tidigare i sina sommarstugor, bofasta har möjlighet att arbeta hemifrån och spar på det viset både tid och pengar. Huspriserna ökar och service, information och säkerhet blir tryggare och tillgängligare.
– Många hade argumentet för att inte gå med, de menar att vi snart kommer att ha 5G på mobilnätet, så då behöver vi inte fiber. Men de som bor här vet att när det är påsklov, sommarlov, och julledigheter så är vi väldigt många fler än annars som ska använda oss av mobilnätet och då räcker det inte till, säger Ellinor Fredriksson som är ordförande i föreningen.
Vilka reaktioner har du snappat upp?
– Enbart positiva. Tänk att det blev av säger folk, samt att många har konstaterat att det blev så fint utfört med grävningarna. De tycker inte det syns så här ett år efter. En stor eloge till de som grävt.
Fiberdragningen har kostat 28,5 miljoner kronor varav 17 miljoner kommer som stöd från Länsstyrelsen i det landbygdsprojekt som pågick under 2014 till 2022.
De som inte gick med direkt ska kunna gå med senare då Ydre kommun tar över. Men då till ett högre pris.
– Vi har betalat 10 000 kronor vid starten och slutnotan har vi inte fått än, men vi tror det rör sig om lika mycket till. Hos kommunen kommer det kosta 23 000 kronor, men då får du gräva en bit själv, samt skaffa en del utrustning, säger Ellinor Fredriksson.
Lars Sonnert är deltidsboende i området. Han säger:
– Det är en del som inte gick med vid starten som nu står i kö hos kommunen. Det visar sig redan, i det generationsskifte i Rönnäs som nu äger rum, att de fastigheter som är till salu och som saknar bredband, är svårsålda, medan de med bredband i större utsträckning får sitt begärda pris.