Broadways mest lyckade föreställning har premiär i Ydre

Scenmusikalen "The producers" har premiär den 2 oktober. Det blir 16 föreställningar fram till den 4 december på Ydre kulturcentrum.

Det bjuds på skönsång och dansnummer som sig bör på en scenmusikal.

Det bjuds på skönsång och dansnummer som sig bör på en scenmusikal.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-09-26 19:00

Musikalerna som satts upp i Ydre genom åren har hållit mycket hög kvalitet och dragit fulla hus. De lokala förmågorna har hyllats för sina fina skådespelarprestationer, "Sound of Music" är en av deras allra största succéer.

Nu är det dags igen, denna gång med Mel Brooks Broadwaysuccé "The producers". Scenmusikalen är sprungen ur genombrottsfilmen "Det våras för Hitler" där Mel Brooks driver med allt och alla.

undefined
Jenny Bragde Öhman är inte bara ordförande och producent utan även skådespelare i The producers. Här tillsammans med Lars-magnus Jonsson.
undefined
Det blir mycket dans i årets musikal, med Emilia Martinsson som koreograf. Emilia har varit med i ensemblen sedan tioårsåldern.

I helgen var det generalrepetition på Ydre kulturcentrums scen. Ensemblen är stor, cirka 40 personer med musiker och allt var på plats.

Jenny Bragde Öhman är ordförande och en av flera producenter bakom föreställningen. 

Varför blev det The producers denna gång?

– Vi skulle spelat "Oliwer" 2020, men fick ställa in under pandemin. Det gick inte att plocka upp den nu, då barnen blivit äldre och både producent och koreograf saknade tid. Nicholas Lindström kom med förslaget att göra något komiskt och då blev det den här, säger Jenny.

undefined
Joakim Ahlstrand, Eva Godrén samt Ivar Lindström tillhör ensemblen i The producers i Ydre Kulturcentrums tappning Anno 2022.
undefined
Ebba Godrén, Eva Godrén, Marie Borgström, Josef Broman, Natalie Skarhed Frisk, Matlida Söderström, Nova Andersson, Liam Fridell, Elis Lindström och Annika Grönté.
undefined
Det bjuds på skönsång och dansnummer som sig bör på en scenmusikal.

Ensemblen har längtat.

– Det är superkul att vara igång igen. Vi hade en mindre teaterproduktion förra hösten med "Solförmörkelse", som var en hyllning till bortgångne Bobo Hermansson som betytt mycket för teaterlivet i Ydre.

– Det är enorm spelglädje i den här uppsättningen. Den är speciell, satirisk. Det är krig och Hitler. Det är första gången vi gör något humoristiskt så det blir spännande.

Ensemblen har repeterat varannan vecka sedan i januari, och varvat intensivveckor med lite sommarledigt. 

undefined
Sexanspelningar, svindleri, förvecklingar och galanta damer lockar till många skratt i The producers- Det våras för Hitler.
undefined
Snart går ridån upp. 2 oktober är det premiär.
undefined
Producenten som spelas av Lars-Magnus Jonsson får en idé när revisorn som spelas av Nicholas Lindström kommer med ett matematiskt räkneexempel.

Nicholas Lindström som till vardags är drift- och utvecklingschef på Astrid Lindgrens Värld (ALV), arbetar tillsammans med Ydre Kulturcentrum för första gången, och är The producers regissör.

Vad handlar den om?

– Det handlar om två ensamma män som gör ett svindleri. Deras tanke är att sätta upp en musikal som blir ett garanterat fiasko, för att tjäna så mycket pengar som möjligt. De letar efter de sämsta skådespelarna och det sämsta manuset – en hyllning till Hitler, vad kan gå fel? En kvinna kommer in men det blir inte som de tänkt. 

undefined
Lars-Magnus Jonsson som är känd för sin tolkning av Skalle-Per på Astrid Lindgrens Värld, gör en lysande insats som producenten.
undefined
Marie Borgström spelar kontorschefen som förnedrar revisorn (Nicholas Lindström) på revisionsbyrån. I bakgrunden syns Johan Eklund och Josef Broman.

Styrelsens mål är att så många Ydrebor som möjligt ska vara med i ensemblen, och här finns även många utflyttade som kommer tillbaka för att spela. Utöver det tillkommer förstärkning från personer kopplade till ALV.

– Ydres musikaler står för en oerhörd, verkligen oerhörd kvalitet, säger Nicholas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!