Brostorps mejeri i virustider: "Nu har det vänt"

När coronaviruset tog fart i Sverige tog det mesta stopp. Men med tiden som blev över började Camilla Ydrestrand och hennes kollegor experimentera med ost.

Brostorp nya satsning är en webbshop. Där säljer de olika typer av ostar.

Brostorp nya satsning är en webbshop. Där säljer de olika typer av ostar.

Foto: Märta Svensson

Ydre2020-06-14 10:00

– Vi har skapat någon typ av mozzarella. Det finns inget recept och vi får se hur det blir, berättar Camilla. 

Flera busslass med folk brukar komma till mejeriet och äta ostkaka och dricka kaffe. Efter coronaviruset så bokade 25 bussar av. Osten som såldes till grossister gick inte bra för att restaurangerna inte hade besökare. 

– Nu har det vänt måste jag säga. Folk åker gärna ut på landet. Vi säljer till flera gårdsbutiker och där har försäljningen ökat. 

Vanligtvis så öppnar Brostorps mejeri vid midsommar. I år var trycket så högt att de öppnade redan första maj. 

– Det var flera som ringde och frågade när vi öppnade så vi öppnade redan i maj. Vi har bara öppet lördag och söndag tre timmar åt gången. Men vi hade över 500 gäster bara i maj så vi hämtade hem bortfallet vi missat. 

Cafét ligger på bottenvåningen av Camillas barndomshem. Huset har funnits inom familjen i mer än hundra år. Hennes föräldrar bor fortfarande kvar en trappa upp. När Camillas farmor gick bort visste de inte vad de skulle göra av bottenvåningen. När caféts gäster frågade om de kunde slå sig ner och äta kom idén. 

Camilla hade tänkt att ta ledigt i maj när det verkade som att försäljningen skulle minska. Men det blev tvärtom. I maj var hon bara varit ledig i två dagar. Just nu är det fullt upp med att producera den osten som är beställd. 

– Hjärnan går på högvarv, berättar Camilla. 

Ett nytt mognadslager till ostarna är på gång att byggas. 

– Efterfrågan på närproducerad ost har ökat. Många vill ha ost från sverige. 

Mjölken är inte långt borta. Över gatan ligger lantbruket som Camillas syster och svåger driver. 

– Det är en robotmjölkning men vi har koll så kossorna inte går för länge utan att bli mjölkade. Det är inte bra för dem. 

I dagsläget är de två anställda och några timanställda. 

– Det är ett familjeföretag. Jag får mycket hjälp av mina föräldrar och min svärmor. Men de är i riskzonen och vi vill inte riskera deras hälsa. På mejeriet brukar kollegorna skämta om att det är obligatoriskt att heta Ydrestrand i efternamn om man ska jobba där. 

Processen att göra ost kan ta lång tid. När ostkaka ska tilllagas blandas de i jättestora skålar. 450 liter mjölk när det ska göras ostkaka men bunken tar 700 liter när de gör annan ost. Mögelostarna som görs på mejeriet kan ta flera månader innan de är klara för försäljning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!