Busslinjen återuppstår efter tolv år

År 2004 var senast en buss rullade på länsväg 134 mellan Kisa och Österbymo. Nu, tolv år senare, återuppstår den nedlagda linjen 632 och kopplar återigen samman de båda centralorterna. "Vi har gjort en beställning hos Östgötatrafiken", säger Ydres kommunchef Pär Fransson.

I höst rullar busslinje 632 återigen från Kisa station till Österbymo.

I höst rullar busslinje 632 återigen från Kisa station till Österbymo.

Foto: Dennis Petersson

Ydre2016-04-27 06:33

"Integrationen är det bärande skälet", berättar kommunchef Pär Fransson. Han förklarar bakgrunden till det statliga bidrag som Ydre kommun sökt ur kassan för att främja regional samverkan kring mottagandet av nyanlända. Ett bidrag som nu har blivit beviljat, ett bidrag på 1 400 000 kronor.

– Vi har gjort en beställning hos Östgötatrafiken, säger Fransson.

Projektet innebär nämligen att den sedan tolv år nedlagda busslinjen 632 återuppstår. Kollektivtrafiken längs länsväg 134 mellan Kisa och Österbymo ska inför höstterminen återigen väckas till liv. Detta för att kommunens nyanlända invånare lättare ska nå de samhällsfunktioner som, till skillnad från Österbymo, finns i Kisa och Linköping. Arbetsförmedlingen, vuxen- och ungdomsutbildningar samt sjukvård är några av dessa.

– Grunden till projektet är ju att underlätta integrationen, men det för ju även med sig en hel del andra positiva sidoeffekter, säger Pär Fransson och fortsätter:

– Kisas förbindelser med Linköping har ju förbättrats väsentligt de senaste åren, och det är ju förbindelser som Ydreborna inte kunnat komma åt tidigare. Nu kommer vi på ett annat sätt bli en del av den östgötska regionen och den tillhörande arbetsmarknaden.

Busslinjen 632 las ner på grund av bristande efterfrågan år 2004. Nu tror, hoppas och ser kommunchef Fransson att verkligheten är annorlunda. Höstterminen kommer att ses som en testperiod för projektet.

– Det ger ju en möjlighet till pendling för många, men bilkörning är ju ett svårbrytbart mönster. Jag hoppas att det blir så många resande så att linjen visar sig vara en viktig del för att hålla ihop länet rent kollektivt, säger han.

Nu är Östgötatrafiken mitt uppe i planeringen kring Ydre kommuns beställning. Omlopp, fordon, chaufförer, det är mycket som ska klaffa inför hösten. Kommunchef Pär Fransson ser den nya busslinjen som positiv för Kindas och Ydres breda kommunsamarbete.

– Det är ju många som pendlar mellan orterna dagligen, och det måste ju i dagsläget ske med bil. Vi vill ju minska det så mycket som möjligt och då skulle ju busslinjen även ge positiva effekter för miljön, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om