Bytte gris mot glass – nu firar glasstanten 20 år

På Stebbarps Gård på Torpön skötte Lena Gunnarsson suggorna innan hon sadlade om till glasstant. Det var för 20 år sedan.

Lena Gunnarsson har nu drivit Stebbarps glasskafé i 20 år.

Lena Gunnarsson har nu drivit Stebbarps glasskafé i 20 år.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-07-25 08:10

Lena Gunnarsson som driver Stebbarps glasskafé växte upp i Småländska Anderstorp med mamma, pappa och en storasyster. Veterinärdrömmarna tog en omväg och hon jobbade inom vården när hon träffade sin Anders i Stockholm. Hon trivdes aldrig i storstaden och var den som när hon väntade på bussen, gav sig i kast med att rensa ogräs i stadsplanteringarna.

1994 flyttade de in på Anders föräldragård Stebbarp på Ydres Torpön. Då hade dottern Hanna fyllt fyra år och sonen Alfred tre.

– Här på gården var det svinuppfödning vilket jag ju var utbildad till, så jag tog hand om de 75 suggorna som grisade ett par gånger om året.

undefined
Lena Gunnarsson har nu drivit Stebbarps glasskafé i 20 år.

Drygt 1500 smågrisar om året blev det som såldes vidare. Men så dippade marknaden och Lena avvecklade verksamheten. Vad skulle hon nu hitta på? Hon bestämde sig för att bejaka ett annat intresse. Odling.

– Jag satsade på bärodling med självplock. Det var ju populärt då. 

Men även här svängde marknaden till Lenas nackdel. Hon hade amerikanska blåbär, hallon och jordgubbar som hon plockade, rensade, storlekssorterade och levererade.

– Jag hade haft bärplockare ute och rensat och sorterat halva nätterna. Då skulle plötsligt grossisten inte ha någon leverans den veckan. Vad göra med alla bären?

Då föddes idén om hennes blåbärsglögg som har blivit en jultradition för många. Frysarna var fulla med bär och nya frysar köptes in. Lena saftade, syltade och gjorde marmelader i Asbyskolans kök som hon hyrde under helger.

undefined
Glasskaféet med utsikt över sjön Sommen.
undefined
Lena Gunnarsson byggde växthus efter tio år.

2003 stod hennes egna livsmedelsgodkända kök klart i ett nybyggt hus som ersatte den gamla drängstugan. På loftet blev det Bed & Breakfast och 2003, den 1 juli, öppnade hon sitt sommarkafé där hon hade gjort glass på sylten. Glass som hon genom åren gett henne medaljer i Glass-SM. 

Efter tio år lät hon bygga ett stort växthus. 

– Stort nog för att ta emot en busslast. Ungefär 55 personer går det in. 

Nu kunde säsongen förlängas och om det regnade så flyttade gästerna in i växthuset.

– Det har gått tio år sedan det invigdes, berättar Lena när hon ser ut över sjön Sommen. 

undefined
Förberedelserna är många inför öppnandet.
undefined
En flock Highland Cattle idisslar lugnt bredvid kaféet.
undefined
Tack vare växthuset kan det lilla kaféet nu ta emot mycket fler gäster.

Utsikten är fin och i hagen nedanför betar landskapsvårdarna med jättehorn. Bruna och svarta Highland Cattles som håller markerna öppna. Samma djur som fick Mauri Hermundsson att springa på Youtube i serien Uppdrag mat.

Helgen den 1-2 juli var det dags för 20-årsjubileum.

När ska du sluta?

– Ja, de som inte har hunnit hit än bör väl inte vänta i fem år till, men jag har inte tänkt pensionera mig än.

Julia Ljung, Lena Gunnarsson och Ronja Marketeg ska sommarjobba ihop i det lilla glassköket.
Julia Ljung, Lena Gunnarsson och Ronja Marketeg ska sommarjobba ihop i det lilla glassköket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!