"Man måste vara en mångsysslare och trivas med det"

Joakim Ekström har gått från doktorand och lektor på Linköpings universitet till ny samhällsbyggnadschef i Ydre kommun.

Friluftsliv ligger Joakim Ekström varmt om hjärtat. På fritiden spenderar han och familjen gärna mycket tid i naturen. Här syns Joakim och dottern Ingrid.

Friluftsliv ligger Joakim Ekström varmt om hjärtat. På fritiden spenderar han och familjen gärna mycket tid i naturen. Här syns Joakim och dottern Ingrid.

Foto: Privat

Ydre2022-01-09 10:00

Joakim Ekström är smålänning i botten, men blev östgöte 2001. I mars i år började han arbeta som samhällsplanerare i Ydre kommun. Från och med november har han axlat rollen som samhällsbyggnadschef. Innan dess har han en bakgrund som doktorand och lektor på Linköpings universitet. 

– Jag var klar med mina ingenjörsstudier på Linköpings universitet 2005. Våren 2006 tog jag en doktorandtjänst på universitetet, berättar Joakim.

undefined
"Jag har en lite udda bakgrund". Joakim Ekström var tidigare doktorand och lektor vid Linköpings universitet. Sedan i november i år arbetar han som samhällsbyggchef i Ydre kommun.

Under tiden som doktorand arbetade Joakim med ett projekt som berörde trängselavgifter och trafik. Projektet pågick fram till 2012, då han disputerade. 

– Under doktorandperioden hann jag med ett par vändor till Hongkong där jag var en del av en forskargrupp. Sammanlagt spenderade jag runt ett år där. 

2012 började Joakim sedan arbeta som lektor på universitetet, där han fram till början på nästa år till viss del fortfarande undervisar blivande ingenjörer inom trafikplanering. 

– Jag är fortfarande involverad i undervisning och forskning på universitetet på 10 procent fram till juni nästa år. Jag har avslutat den biten successivt. Det och mitt nuvarande jobb är två områden som kompletterar varandra, så det har varit kul att ha kvar det. 

undefined
Friluftsliv ligger Joakim Ekström varmt om hjärtat. På fritiden spenderar han och familjen gärna mycket tid i naturen. Här syns Joakim och dottern Ingrid.

Att Joakim hamnade i just Ydre är en ren tillfällighet. Han och familjen hade pratat om att flytta från Norrköping och närmre smålandsgränsen, men inte riktigt hittat det boende de var ute efter. Till slut hittade de en gård mellan Kisa och Österbymo dit de flyttade i februari i år. 

– Jag hade egentligen tänkt fortsätta arbeta på universitetet och pendla. Några dagar efter att vi hade köpt gården dök en tjänst som samhällsplanerare i Ydre upp. Jag blev intresserad och sökte. 

undefined
Joakim Ekström och hans familj bytte lägenheten i Norrköping mot en gård utanför Kisa. Att sköta gård och djur tar mycket tid. Sedan familjen flyttade in i februari har de skaffat både får och höns.

Det blev en hektisk vår för Joakim. Samtidigt som han började ett nytt jobb och hela familjen flyttade från stan till gården utanför Kisa föddes parets andra barn, en liten pojke. Utöver det skulle gården startas upp och nu har familjen både får och höns. Joakim gick även en kurs i biodling, och har en egen på gården.

– Jag har en fantastisk fru som är med på projektet, säger Joakim med värme i rösten. 

undefined
"När vi bodde i Norrköping paddlade vi mycket kajak i Sankt Anna skärgård". På bilden syns Joakim, hans fru Ida Ekström och dottern Ingrid. Nu när de flyttat söderut är de sugna på att ta en paddeltur i Sommen vid tillfälle.

Det är både spännande och utmanande att arbeta och bo i en glesbyggd, menar Joakim. Som samhällsbyggchef arbetar han med alla frågor kopplade till den fysiska planeringen vilket berör såväl detaljplanering som nya bostadsområden. Som chef är han inblandad i allt. 

– Ydre kommun är Sveriges åttonde minsta kommun med en befolkning på 3 700 invånare. Vi är inte så många som arbetar på kommunkontoret, så vi som arbetar här har många olika arbetsuppgifter. Just därför behöver vi vara breda i våra arbetsområden eftersom det är många olika frågor på samma bord. 

undefined
Joakim Ekström hade en hektisk vår. Samtidigt som han började på sitt nya jobb flyttade han, hans fru och dotter till en gård utanför Kisa. I samma veva föddes parets andra barn.

Vad är det bästa med att arbeta i Ydre kommun?

– Det är häftigt att arbeta i en liten kommun med ett engagerat civilsamhälle. Det kan vara utmanande för tjänstemän, men det är även väldigt kul. Civilsamhället är oerhört viktigt.

Har du någon framtidsvision för Ydre som kommun?

– Jag har stor respekt för vad man har åstadkommit här med små resurser. Kanske går det att höja nivån och göra det ännu bättre. En central fråga är hur Ydre kommun kan vara en kommun där man lever och bor i olika skeden av livet. Jag vill möjliggöra bra boendemiljöer där man kan leva och bo med kvalitet. 
– Att utöka möjligheten att resa kollektivt i kommunen skulle gynna unga och äldre, men också alla andra åldersgrupper såklart. Tillgänglighet är viktigt.

Joakim Ekström

Ålder: 41 år

Gör: Samhällsbyggnadschef på Ydre kommun sedan november 2021. Avslutar uppdraget som lektor vid Linköpings universitet under den första delen av 2022.

Familj: Frun Ida, dottern Ingrid på 4,5 år samt sonen Viktor på 8 månader.

Bor: På gård mellan Kisa och Österbymo.

Fritidsintressen: "Att umgås med familj och fixa på gården med alla djur. Vi har alltid tyckt om att resa och att vara ute i naturen. Familjen har alltid uppskattat friluftslivet. Förr brukade vi paddla mycket kajak."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!