Joakim Ekström är smålänning i botten, men blev östgöte 2001. I mars i år började han arbeta som samhällsplanerare i Ydre kommun. Från och med november har han axlat rollen som samhällsbyggnadschef. Innan dess har han en bakgrund som doktorand och lektor på Linköpings universitet.
– Jag var klar med mina ingenjörsstudier på Linköpings universitet 2005. Våren 2006 tog jag en doktorandtjänst på universitetet, berättar Joakim.
Under tiden som doktorand arbetade Joakim med ett projekt som berörde trängselavgifter och trafik. Projektet pågick fram till 2012, då han disputerade.
– Under doktorandperioden hann jag med ett par vändor till Hongkong där jag var en del av en forskargrupp. Sammanlagt spenderade jag runt ett år där.
2012 började Joakim sedan arbeta som lektor på universitetet, där han fram till början på nästa år till viss del fortfarande undervisar blivande ingenjörer inom trafikplanering.
– Jag är fortfarande involverad i undervisning och forskning på universitetet på 10 procent fram till juni nästa år. Jag har avslutat den biten successivt. Det och mitt nuvarande jobb är två områden som kompletterar varandra, så det har varit kul att ha kvar det.
Att Joakim hamnade i just Ydre är en ren tillfällighet. Han och familjen hade pratat om att flytta från Norrköping och närmre smålandsgränsen, men inte riktigt hittat det boende de var ute efter. Till slut hittade de en gård mellan Kisa och Österbymo dit de flyttade i februari i år.
– Jag hade egentligen tänkt fortsätta arbeta på universitetet och pendla. Några dagar efter att vi hade köpt gården dök en tjänst som samhällsplanerare i Ydre upp. Jag blev intresserad och sökte.
Det blev en hektisk vår för Joakim. Samtidigt som han började ett nytt jobb och hela familjen flyttade från stan till gården utanför Kisa föddes parets andra barn, en liten pojke. Utöver det skulle gården startas upp och nu har familjen både får och höns. Joakim gick även en kurs i biodling, och har en egen på gården.
– Jag har en fantastisk fru som är med på projektet, säger Joakim med värme i rösten.
Det är både spännande och utmanande att arbeta och bo i en glesbyggd, menar Joakim. Som samhällsbyggchef arbetar han med alla frågor kopplade till den fysiska planeringen vilket berör såväl detaljplanering som nya bostadsområden. Som chef är han inblandad i allt.
– Ydre kommun är Sveriges åttonde minsta kommun med en befolkning på 3 700 invånare. Vi är inte så många som arbetar på kommunkontoret, så vi som arbetar här har många olika arbetsuppgifter. Just därför behöver vi vara breda i våra arbetsområden eftersom det är många olika frågor på samma bord.
Vad är det bästa med att arbeta i Ydre kommun?
– Det är häftigt att arbeta i en liten kommun med ett engagerat civilsamhälle. Det kan vara utmanande för tjänstemän, men det är även väldigt kul. Civilsamhället är oerhört viktigt.
Har du någon framtidsvision för Ydre som kommun?
– Jag har stor respekt för vad man har åstadkommit här med små resurser. Kanske går det att höja nivån och göra det ännu bättre. En central fråga är hur Ydre kommun kan vara en kommun där man lever och bor i olika skeden av livet. Jag vill möjliggöra bra boendemiljöer där man kan leva och bo med kvalitet.
– Att utöka möjligheten att resa kollektivt i kommunen skulle gynna unga och äldre, men också alla andra åldersgrupper såklart. Tillgänglighet är viktigt.