Det var i juni 2012 som Rydestrand startade sin champinjonodling hemma i Vena, i Rydsnäs. Hon har plockat mer än 140 ton svamp de här åren, svamp som hon sedan levererat till närbutiker i området. Hon har även lärt upp andra svampodlare under tiden.
När man ser hennes fasta svampar, inser man hur fin en nyskördad champinjon ska se ut. Inte brunfläckig och lite slemmig på ytan, som de ofta blir under plastfolien i en ask. Ofta importerade från Polen. Men även våra inhemska svampar i askar blir såna.
Jessica förklarar att det har att göra med att man ska röra svamparna så litet som möjligt. Ju fler gånger de hanteras desto fulare blir de. Plast på champinjoner är ett stort nej, enligt Jessica, som i stället förser butikerna med papperspåsar.
I ett rum i odlingshallen växer vita champinjoner. Där skördar hon cirka 150 kilo på en första skörd. I ett annat rum har hon skogschampinjoner. De är bruna och har lite mer smak än de vita. De är Ydrebornas klara favorit.
– De bruna skogschampinjonerna ger lite mindre men det blir också mindre att sortera bort. De är lite tåligare, säger Jessica Rydestrand.
Odlingen har varit ett heltidsjobb. Vissa dagar har hon bara lagt 1–2 timmar, andra dagar kräver 13 timmar.
Måndag till torsdag plockar hon svampen. Tisdagar och fredagar kör hon ut den till butikerna.
– Jag har bra kontakt med mina butiker. Många har varit fantastiska, såsom Ica Supermarket i Eksjö. De är ett föredöme för små producenter. De har tagit bort askarna och lyft fram mina lösviktssvampar och på så sätt tagit bort konkurrensen på hyllan. De har varit min största kund med 60–70 kilo i veckan, berättar hon.
Men alla har inte jobbat så och många kunder är bekväma och greppar en färdigpackad ask om det finns.
– De stora butikerna skulle kunna göra så mycket mer, men istället har de 3-4 olika askar plus mina i lösvikt. Det är svårt som liten matproducent att påverka de stora kedjorna. På den kooperativa sidan är det nästan omöjligt att ens komma in via deras inköpscentraler. Jag har tröttnat på det. Även på att handeln ska ha så stor förtjänst när de bara tar lådan och ställer den i kyldisken.
I ett inlägg på sociala medier har hon tackat sina kunder och meddelat att hon slutar.
– Det blev ramaskri. Många har ringt och velat boka svamp, men butikerna går före.
Det är med blandade känslor hon slutar.
– Det blir roligt att göra något annat.