Efter pandemin: Åter dags för det anrika motionsloppet

Efter år av pandemi vågar folk äntligen springa tillsammans igen. Loppgeneralen Hanna Gunnarsson är förväntansfull inför helgen.

Hanna Gunnarsson efter målgång i en av sina avklarade Ironman-tävlingar.

Hanna Gunnarsson efter målgång i en av sina avklarade Ironman-tävlingar.

Foto: Privat

Ydre2022-11-03 11:00

En arbetsgrupp av frivilliga med Hanna Gunnarsson i täten, som bland annat administrerar anmälningar, har nu fokus på lördagens lopp som blir det 53:e loppet i ordningen för IFK Österbymo.

Under pandeminåren var det inga riktiga lopp men det var öppet att springa när man ville, och dessa rundor har de räknat med bland de 53 loppen.

Hanna Gunnarsson brukar springa själv.

– Det är något av en tradition. Men jag står över i år eftersom jag har så mycket andra sysslor i arrangemanget, säger hon med tio genomförda Bulelöp i benen. 

– Vi har två herrar som har gjort alla lopp.

undefined
Hanna Gunnarsson efter målgång i en av sina avklarade Ironman-tävlingar.

Det finns olika klasser att välja på.

Knattebule, för de allra minsta, är 300 meter långt och genomförs på vår fina fotbollsplan ihop med Jätten Bulis som guidar dem i mål. Ett lopp på 2,4 km som är för de lite större barnen, där även föräldrar är välkomna att springa med sina barn. Sen finns även ett 5- och 10-kilometerslopp.

– Där har vi delat upp det så att man kan välja promenad eller löpning på båda sträckorna, så det ska finnas något för alla.

Vanligtvis brukar 400-500 personer komma till start, rekordåret var 2019 då strax under 500 deltog.

Funderingarna är många med tanke på pandemin.

– Vi är lite nyfikna på hur det blir i år. Har folk glömt bort oss nu efter pandemin eller kommer de att komma? Vi hoppas att de har längtat, säger Hanna.

undefined
Jätten Bule-statyn i Österbymo med nummerlapp på magen som en påminnelse inför loppet.
undefined
Jonas Jones i ett av sina tidigare Bulelöp. Han deltar i år med hela familjen.

Hon har själv en gedigen erfarenhet på motionsnivå. Hon har gjort Ironman några gånger, varav tre fulldistans-lopp och flera halvdistanser, både i norska Haugesund och i Kalmar.

– Det är skillnad på att ge sitt allt i tio kilometer terräng, mot att ge sig ut på de riktiga långloppen. Man kan vara precis lika trött efter tio kilometer Bulelöp som efter en Ironman.

Blir det några nyheter i år?

– Jag tänker att det är bra att lyfta fram vår femkilometers-bana som är ny för i år. Det blir två varv i en slinga i elljusspåret vid tävlingsarenan istället för en bana runt samhället. Vi gör delvis så för att få ännu mer terrängkänsla. 

undefined
Bild från ett tidigare Jätten Bule-löpet. I helgen är det dags igen.
undefined
Hanna Gunnarsson menar att man kan bli lika trött efter tio kilometer Bulelöp, när man givit sitt allt, som när man kört en Ironman under en hel dag.

Hanna poängterar att det också blir roligare för publiken att lättare kunna se deltagarna ihop med de som springer det långa loppet.

Knattarna startar först, sen följer de andra starterna efter varann. Det går bra att föranmäla ända fram till fredagkväll, men också att efteranmäla på plats. Knattarna behöver inte anmäla sig.

Loppgeneralen Hanna Gunnarsson är med och arrangerar årets Jätten Bule-löpet. I helgen är det nystart efter pandemiuppehållet.
Loppgeneralen Hanna Gunnarsson är med och arrangerar årets Jätten Bule-löpet. I helgen är det nystart efter pandemiuppehållet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!